Ukrainas vēlēšanas: trīs favorīti nodevuši savas balsis, vēlētāju aktivitāte augsta (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Volodimirs Zelenskis
Volodimirs Zelenskis Foto: AFP / Scanpix

Ukrainas vēlēšanās savu balsi nodevuši visi trīs favorīti - komiķis Volodimirs Zelenskis, bijusī premjerministre Jūlija Timošenko un pašreizējais prezidents Petro Porošenko. Kopumā vēlētāju aktivitāte ir samērā augsta. Dati no 151 apgabala liecina, ka nobalsojuši 63,52% balsstiesīgo, vēsta "Ukrinform".

Tomēr politoloģe Jūlija Bidenko prognozē, ka vēlētāju aktivitāte šajās vēlēšanās tomēr būs zemāka nekā 2014.gadā, vēsta "Ukrinform".

Ukrainas rietumos vēlētāju aktivitāte ir zemāka nekā austrumos. Politikas komentētāji norāda, ka šis fakts varētu nospēlēt par sliktu Porošenko, kuram lielākais atbalsts ir tieši valsts rietumu reģionos.

Lai arī vēlēšanās iezīmējas trīs ticamākie kandidāti, pavisam uz prezidenta amatu kandidē 39 cilvēki.

Par favorītu šobrīd kļuvis Zelenskis, kas līdz šim valsts galvas lomu spēlējis populārajā televīzijas seriālā "Tautas kalps". 41 gadu veco komiķi atbalsta 20 līdz 30% vēlētāju. Tādējādi viņš ievērojami apsteidz gan Porošenko, gan bijušo premjerministri Jūliju Timošenko, no kuriem saskaņā ar aptaujām katrs var cerēt uz aptuveni 17% balsu.

Jūlija Timošenko tiek saukta par pašu spēcīgāko opozicionāru Ukrainas vēsturē. Divas reizes bijusi Ukrainas premjerministre. Divas reizes sēdējusi cietumā par ekonomiskiem noziegumiem – abas sodāmības pati dēvē par politiskām. 

"Karojusi" ar visiem iepriekšējiem prezidentiem - iniciējusi gan Leonīda Kučmas, gan Viktora Juščenko, gan Viktora Janukoviča impīčmentu, bet neilgi pirms šim vēlēšanām pieprasījusi arī Porošenko atstādināšanu. 

Internetā publicēts video, kā Porošenko mazdēls netīšām uzkāpa vectēva vēlēšanu biļetenam - nebija tālu, lai tas tiktu sabojāts.

Porošenko Ukrainu vada kopš 2014.gada. Porošenko sevi dēvē par Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam visnevēlamāko prezidenta amata kandidātu. 

Viens no bagātākajiem Ukrainas iedzīvotājiem. Ieņēmis gan Ukrainas ārlietu ministra, gan ekonomikas ministra amatus, bijis arī Ukrainas Drošības padomes sekretārs. 

Šīs ir pirmās prezidenta vēlēšanas pēc dramatiskajiem notikumiem, kas Ukrainu satricināja pirms pieciem gadiem. 2014.gada februārī tā dēvētās Maidana revolūcijas rezultātā tika gāzts prokrieviskais prezidents Viktors Janukovičs, kas bēgot bija spiests meklēt patvērumu Krievijā. Tam sekoja Maskavas organizētā Krimas okupācija un aneksija, bet nedaudz vēlāk - arī bruņotais iebrukums Ukrainas kontinentālajā teritorijā. 

2014.gada maijā sarīkotajās ārkārtas prezidenta vēlēšanās uzvarēja šokolādes rūpnieks Petro Porošenko. Ukrainai neierastā kārtā viņš spēja uzvaru izcīnīt jau pirmajā vēlēšanu kārtā, iegūstot gandrīz 55% balsu. 

Vēlēšanu dienā iecirkņos notikuši vairāki incidenti. Kā vēsta UNIAN, Čerņigovskas apgabalā kāds vīrietis uz iecirkni atnācis ar benzīna kannu un mēģinājis aizdedzināt balsošanas urnas. Nav zināms, kāda iemesla dēļ viņš tā rīkojies.

Tajā pašā apgabalā kāds cits vīrietis esot piedraudējis ar uzbrukumu kāda kandidāta štābam Čerņigovskā. Viņš pieprasījis pārtraukt vēlētāju uzpirkšanu.

Dņipro policija saņēmusi ziņas par deviņiem "mīnētiem" iecirkņiem, bet pēc visu deviņu iecirkņu pārbaudīšanas nekādi bīstami objekti nav atrasti.

Savukārt iecirknī Odesā vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs esot piekāvis kādu vēlētāju. Cietušais vērsies policijā.

Vēlēšanu iecirknī Kijevā kādai vēlētājai sākušās dzemdības. Laimīgā kārtā iecirknis atradās slimnīcā, tāpēc dzemdības noritēja bez aizķeršanās. Pasaulē nāca meitenīte.

Ukrainas policija saņēmusi 1768 iesniegumus par pārkāpumiem. Vairums no tiem saistīti ar neatļautu aģitāciju, biļetenu fotografēšanu, balsu pirkšanu, īpašuma bojāšanu un tamlīdzīgi.

Starp novērotājiem, kuri uzrauga Ukrainas vēlēšanu norisi, ir mūžībā aizgājušā ASV senatora Džona Makeina atraitne Sindija Makeina.

Aktīvi balso arī ārvalstīs dzīvojošie ukraiņi.

Vācijā šajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās atvērts rekordaugsts iecirkņu skaits. Pie iecirkņa Berlīnē izveidojušās garas rindas.  

Arī pie iecirkņa Prāgā ir liela rinda.

Ņujorkā pie vēlēšanu iecirkņa tika dziedāta Ukrainas himna.

Vēlēšanas notika arī Antarktikā, kur savu balsi atdeva 34 ukraiņi.

Krievu akadēmiķa Vladimira Vernadska vārdā nosauktajā stacijā nobalsoja 11 Ukrainas antarktiskās ekspedīcijas dalībnieki, kā arī 23 tur esošie ukraiņu zinātnieki.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu