Armēnijā par korupciju sāk tiesāt bijušo prezidentu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pirms teju diviem gadiem protestu kustības rezultātā amatu zaudējušais Armēnijas eksprezidents Seržs Sargsjans otrdien stājas tiesas priekšā saistībā ar apsūdzībām korupcijā, ko pats bijušais līderis dēvē par pašreizējās varas centieniem apklusināt politiskos oponentus.

Sargsjanam decembrī tika izvirzītas apsūdzības par līdzekļu piesavināšanās shēmas organizēšanu, lai vairotu valdības amatpersonu turību.

Eksprezidentam liegts pamest valsti, un notiesāšanas gadījumā viņam draud līdz astoņiem gadiem cietumā.

Atbilstoši apsūdzības puses versijai Sargsjans 2013.gadā palīdzēja organizēt shēmu, lai privāts uzņēmums varētu piegādāt dīzeļdegvielu valdības lauksaimniecības atbalsta programmai par mākslīgi paaugstinātām cenām.

Aptuveni miljonu dolāru lielā peļņa tikusi sadalīta iesaistītajām amatpersonām un uzņēmējiem, uzskata apsūdzētāji.

Apsūdzībās nav minēts, ka Sargsjans pats būtu guvis personīgu labumu no shēmas īstenošanas.

Sargsjans ieņēma prezidenta amatu divu amata termiņus no 2008. līdz 2018.gadam. Viņa plāns palikt pie varas premjerministra statusā izraisīja masu protestus, ko vadīja par politiķi kļuvušais žurnālists Nikols Pašinjans.

Pirmajos mēnešos pēc atkāpšanās no amata Sargsjans dzīvoja klusi, lieku uzmanību nepievēršot, bet pēdējā gada laikā viņš sācis aktīvi iesaistīties sabiedrības norisēs un asi kritizē Pašinjanu, kurš kļuva par premjeru pēc Sargsjana gāšanas.

Sargsjans un viņa Republikāņu partija skaidro, ka apsūdzības ir safabricētas un to mērķis ir apklusināt politiskos oponentus. Apsūdzības ir "bīstama notikumu attīstība, kas apdraud demokrātiju", norāda eksprezidents un viņa sabiedrotie.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu