Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Krievija nerūpējas par kritušajiem latviešu leģionāriem (18)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kaut arī pirmajā mirklī šāds apgalvojums šķiet pat zināmā mērā absurds - kādēļ gan Krievijai būtu jārūpējas par bijušo Waffen SS karavīru atdusas vietām? - izrādās, ka šādu pienākumu abām pusēm uzliek 1993. gadā parakstītais līgums par Krievijas karaspēka izvešanu no Latvijas. Mūsu puse apņemas uzturēt pienācīgā kārtībā padomju armijas karavīru kapus un piemiņas vietas, bet Krievijai ir jāatbild ar to pašu. Tieši līgums par karaspēka izvešanu nereti tiek minēts kā arguments tam, ka Latvija nemaz nevar uzdrošināties domāt par Pārdaugavā uzslietā pieminekļa padomju karavīriem - atbrīvotājiem nojaukšanu vai pārveidošanu, piemēram, skaitli 1945 aizstājot ar 1991.

Pēc Krievijas aģentūras Regnum ziņām, pārmetumus Maskavai par dažādu šķēšļu likšanu Krievijas teritorijā kritušo latviešu leģionāru kapu sakopšanā šodien, tiekoties ar Ārlietu ministrijas Valsts sekretāru Normundu Penki, izteikuši Saeimas frakcijas "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK biedri.

Latvijas pārstāvis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) Juris Dobelis šajā sakarā atsaucas tieši uz līgumu par karaspēka izvešanu, kurā ir punkts par cieņas apliecināšanu kritušo karavīru atdusas vietām, neatkarīgi no tā, kādā armijā karā bojā gājušie ir dienējuši.

Savukārt Ārlietu ministrijas Valsts sekretārs Normunds Penke izteicies, ka Latvija esot gatava palīdzēt Krievijai ar arhīvu materiāliem, lai noteiktu Krievijā kritušo latviešu karavīru atdusas vietas. Patlaban jau ir izveidots saraksts ar aptuveni 400 šādiem punktiem. Pēc Jura Dobeļa teiktā, Krievijā ir atrodami ne tikai vācu un latviešu karavīru kapi, bet arī Spānijas un Itālijas militārpersonu atdusas vietas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu