Soda īrnieku pazemotājus

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas domes Administratīvā komisija vakar diviem namīpašniekiem uzlika sodus 400 un 500 latu apmērā par pamatpakalpojumu nesniegšanu īrniekiem.

Nama K. Valdemāra ielā 27/29 apsaimniekotājs, kā arī ēkas Brīvības ielā 182 īpašnieks vai to pilnvarotie pārstāvji nebija atraduši iespēju uz sēdi ierasties.

Uzklausot cietušo īrnieku pārstāvi no pēdējās nedēļās bēdīgu slavu iemantojušā nama K. Valdemāra ielā 27/29, Administratīvās komisijas locekļi guva apstiprinājumu iepriekš izskanējušajai informācijai par to, ka šī māja nesen tikusi izdemolēta. Salauztas durvis un logi, savukārt īrnieku mantas izmestas zem klajas debess pagalmā. Arī pirms tam īrniekiem nācies saskarties ar namīpašnieku patvaļu. Kopš 6. oktobra mājā bez iepriekšēja brīdinājuma atslēgta ūdens padeve, netiek nodrošināta arī apkure un kanalizācijas pakalpojumi, un nams šobrīd vairs praktiski nav apdzīvojams.

Neatkarīgā jau rakstīja par nama K. Valdemāra ielā 27/29 īrnieku bēdīgo likteni. Pēc Rīgas pilsētas Īres valdes priekšsēdētāja Andra Vilka sniegtās informācijas, šis nams pieder kādam Viktoram Gusevam. Par viņa rīcību iedzīvotāji sūdzējušies jau sen, taču visus valdes sūtītos brīdinājumus un sastādītos protokolus namīpašnieks līdz šim klaji ignorējis. Pašu skaļāko gājienu namīpašnieka pilnvarotās personas izspēlējušas pavisam nesen, patvaļīgi uzlaužot dzīvokļu durvis un izmetot īrnieku mantas pa logu. Tā rezultātā pagalms izskatījās pēc lietoto mantu uzpirkšanas punkta. Nav arī izslēgts, ka daudzas no īrnieku mantām ir pazudušas. Administratīvā komisija vakar nolēma nosūtīt lietas materiālus Valsts policijai, kas par vandalismu šajā mājā uzsākusi kriminālprocesu. Namīpašniekam papildus piespriestajam sodam ar blakuslēmumu uzdots arī nekavējoši atsākt pamatpakalpojumu nodrošināšanu,

Smagā situācijā nonākuši arī īrnieki no mājas Brīvības ielā 182, jo nama līdzīpašniece novembra sākumā pēkšņi paziņojusi, ka dzīvokli šogad neapkurinās. Tā kā dzīvoklī kādreiz mūrētās krāsnis līdz ar centrālapkures pieslēgšanu nojauktas, nav iespēju izvēlēties alternatīvu apkures veidu. Dzīvoklī valda mitrums un ir izveidojies pelējums. "Reizēm rodas sajūta, ka, nesniedzot pamatpakalpojumus savu īres namu iedzīvotājiem, daži īpašnieki šādā veidā cenšas atbrīvoties no īrniekiem. Pašreiz spēkā esošās soda sankcijas nav samērojamas ar tiem zaudējumiem, kas tiek nodarīti īrniekiem. Tas ir rosinājis komisiju vērsties Saeimā ar priekšlikumu no nākamā gada palielināt maksimāli piemērojamo soda apmēru par šādu pārkāpumu," informēja domes Administratīvās komisijas priekšsēdētāja vietnieks Kārlis Bružuks.

"Gatavojamies par šo situāciju informēt arī domes Drošības un kārtības jautājumu un Komunālo un dzīvokļu jautājumu komiteju, lūdzot tās savas kompetences ietvaros sniegt atbalstu un palīdzību nama iedzīvotājiem."

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu