Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Pedagogi jūtas valdības ignorēti, gatavi streikot (29)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Likumprojekts Grozījumi Izglītības likumā, kas vēl jāapstiprina Saeimai, paredz, ka pedagogam ar atbilstošu profesionālo kvalifikāciju darba samaksa par vienu slodzi nebūs zemāka par valdības apstiprināto pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku.

"Skolotāju alga arī turpmāk būs viena no zemākajām valstī," uzskata Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš. Lai arī LIZDA plāno tikties ar frakciju vadītājiem un sarunu ceļā panākt pedagogiem vēlamu rezultātu, skolotāji arodbiedrību informējuši par gatavību streikot. J. Krastiņš uzsver, ka jau tagad redzams – grafikā paredzētais darba samaksas pieaugums atpaliek no pašreizējiem tautsaimniecības attīstības rādītājiem – inflācijas un sabiedriskā sektora vidējās algas pieauguma tempiem.

Viņš norāda, ka arodbiedrības prasība bija un ir skolotāju atalgojumu piesaistīt sabiedriskā sektora vidējai algai ar koeficientu 1,3. LIZDA uzskata, ka pedagogu algas piesaiste noteiktam tautsaimniecības rādītājam rada garantijas, ka viņu atalgojums nākotnē tiks pietiekami paaugstināts.

Pirms vēlēšanām, kad partijas bija īpaši dāsnas un naskas uz solījumiem pedagogu algas jautājumā, LIZDA noslēdza vienošanos ar septiņām politiskajām partijām, tajā skaitā ar visām valdību veidojošajām koalīcijas partijām, un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), kurā teikts: "Nepieļaut Izglītības likuma 53. panta 2. daļā noteikto pedagogu algas atsaiti no minimālās algas valstī bez piesaistes citam objektīvam ekonomiskam rādītājam – vidējai darba algai sabiedriskajā sektorā nodarbinātajiem vismaz ar koeficientu 1,3." Tiesa gan, šobrīd vienošanās piemirsta. Piemēram, Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP), tiekoties ar LIZDA, uzsvēris, ka nevar vienai darbinieku kategorijai radīt īpašus apstākļus, jo, līdz ko tas būs izdarīts, arī citas darbinieku kategorijas lūgs nodrošināt atalgojuma piesaisti noteiktiem tautsaimniecības rādītājiem, vēsta LETA. Arī finanšu ministrs Oskars Spurdziņš (TP) norādījis, ka jebkura piesaiste "nav laba, veidojot kārtējo budžetu".

Savukārt J. Krastiņš Neatkarīgajai uzsver – pieņemot grozījumus, situācija ar trūkstošajiem pedagogiem tikai pasliktināsies.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu