Valdība un eksperti nākamnedēļ spriedīs par ekonomisko situāciju (3)

LETA
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) nākamotrdien, 18.septembrī, iecerējis sapulcināt amatpersonas un ekspertus, lai spriestu par inflācijas apkarošanas plāna rezultātiem un tālāko rīcību, šodien raksta laikraksts "Diena".

Jau ziņots, ka starptautiskās reitingu aģentūras "Moody''s Investors Service" ("Moody''s") paziņojusi, ka maina redzējumu par Latvijas attīstību nākotnē no pozitīva uz stabilu, kas nozīmē, ka nav gaidāma Latvijas kredītreitinga mainīšana. "Moody''s" līdz šim Latvijas ekonomisko situāciju vērtējusi vispozitīvāk atšķirībā no pārējām reitingu aģentūrām - "Fitch" un "Standard&Poor''s", kuras jau iepriekš mainījušas nākotnes redzējumu un pazeminājušas valsts kredītreitingu.

"Ja es būtu optimists, tad varētu sacīt, ka Moody''s noticējusi Latvijas valdībai, citādi varētu sacīt, ka Moody''s vērtējumā par Latviju nekādas izmaiņas nav gaidāmas," sacījis Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Uldis Cērps, norādot, ka Moody'' paziņojums, lai arī tajā teikts, ka Latvijas un Igaunijas ekonomikās palielinās straujas lejupslīdes risks, kopumā ir "maigāks" nekā citu aģentūru vēstījumi.

Eiropas Savienības ekonomikas un monetāro lietu komisārs Hoakins Almunja norādījis, ka inflācijas apkarošanas plānā iekļautie pasākumi ir nepietiekami, lai mazinātu ekonomikas nesabalansētību. Viņš izteicies, ka valdībai pēc iespējas ātrāk būtu jānonāk pie budžeta pārpalikuma, kā arī jāturpina ekonomiskās reformas, kas veicinātu netirdzniecības sektoru konkurētspēju. Tāpat Almunja sacījis, ka Latvijā būtu jāturpina palēnināt kreditēšana.

Kā ziņots, aģentūras LETA aptaujātie finanšu eksperti iepriekš atzina, ka "Moody''s" paziņojums par Latvijas kredītreitinga samazināšanu kārtējo reizi norāda, ka steidzami nepieciešams kompleksi īstenot pretinflācijas plānu.

"Hansabankas" galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks norādīja, ka jau kādu laiku tika gaidīta "Moody''s" reakcija, jo pārējās divas lielākās reitingu aģentūras jau iepriekš bija samazinājušas Latvijas kredītreitingu.

Ekonomikas stabilizācija notiek lēnāk, nekā sākumā cerēts, un arī ieinteresētība inflācijas mazināšanas plāna īstenošanā no valdības puses, šķiet, ir tā kā atslābusi, norādīja Kazāks. Šonedēļ publicētie ārējās tirdzniecības dati parādīja ļoti strauju importa kāpumu, kas, iespējams, arī bijis pēdējais piliens "Moody''s" pacietības mērā.

Tomēr rezultāts ir pat savā mērā pozitīvs, jo nākotnes redzējums tika samazināts uz stabilu nevis negatīvu, un arī reitings ir saglabāts iepriekšējais - "A2", uzskata ekonomists.

Viņš uzsvēra, ka valdībai un visiem sociālajiem partneriem ir vēlreiz jāņem rokās ekonomikas stabilizācijas plāns un kompleksi tas jāsāk īstenot.

Savukārt "Nordea Markets" finanšu produktu eksperts Andris Lāriņš skaidroja, ka inflācija ir milzīgs šķērslis eiro ieviešanai, un, jo ilgāk turpināsies cīņa ar inflāciju, jo Latvijas ekonomika var tikt pakļauta lielākiem pārbaudījumiem.

"Ņemot vērā problēmas ASV augsta riska hipotekāro kredītu tirgū un to izraisītās globālā finanšu tirgus turbulences, zem lupas nonākuši arī šķietami pasaules tirgum nenozīmīgāki reģioni, tajā skaitā Latvija. Visi zināja, ka te nav rožu dārzs, bet notikumi pasaulē liek to atkal aktualizēt," norāda eksperts.

Viņaprāt, pateikt, ka Latvijai ir nelīdzsvarota ekonomika un augoša inflācija nav nekāda māksla, labāk reitinga kompānija būtu palīdzējusi ar kritisku skatienu no malas un konkrētiem padomiem.

Lāriņš norādīja, ka Latvijas valdībai uzlikta liela atbildības nasta, taču visiem jādarbojas kopā. Ne banku sektors, ne valdība, ne sabiedrība viena pati neko nepanāks, visiem jārīkojas kopā - jāveic rūpīga inflācijas apkarošanas plāna inventarizācija un jārīkojas atbilstoši apstākļiem, uzsver eksperts.

Savukārt Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis norādīja, ka "Moody''s" publicējis izsvērtu Latvijas ekonomikas izredžu vērtējumu, kurā precīzi norādīti gan pārāk straujas attīstības radīti riski, gan korekti novērtēts ekonomiskās politikas veidotāju darītais darbs. Reitinga izredze tādējādi izlīdzināta ar līdzīgā attīstības fāzē esošas kaimiņvalsts - Igaunijas - rādītāju.

Jau ziņots, ka "Moody''s" samazinājusi Latvijas un Igaunijas kredītreitinga perspektīvu no pozitīvas līdz stabilai, šādu rīcību pamatojot ar ekonomiskās nelīdzsvarotības pastiprināšanos un inflācijas līmeņa paaugstināšanos abās valstīs.

Igaunijas kredītreitings ir "A1", bet Latvijas - "A2".

"Patstāvīgi augsta inflācijas līmeņa dēļ šo valstu pievienošanās eirozonai tuvāko gadu laikā ir maz ticama," norādīja "Moody''s" eksperti.

Kā ziņots, arī citas pasaulē atzītas reitingu aģentūras pēdējā laikā ir samazinājušās Latvijas un Igaunijas kredītreitinga perspektīvas.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu