Biedrība: Bēgļu uzņemšanā būtiskākais ir atrisināt šo cilvēku mājokļa jautājumu

LETA
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Runājot par problēmām, kas saistītas ar bēgļu uzņemšanu, visbūtiskāk rast atbildi uz jautājumu, kā bēgļiem pirmajos mēnešos nodrošināt iespēju atrast mājokli, šodien Saeimas deputātiem stāstīja biedrības «Patvērums «Drošā māja«» vadītāja Sandra Zalcmane.

Tiekoties ar Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas pārstāvjiem, Zalcmane teica, ka bēgļiem pirmie mēneši ir visgrūtākie, jo jānodrošina sevi un ģimeni ar visu nepieciešamo.

Zalcmane norādīja, ka viens no risinājumiem varētu būt deviņu mēnešu pabalsts, tādējādi pārceļot pēdējo trīs mēnešu pabalstus uz pirmajiem trīs, lai bēglim ir vieglāk sākt dzīvi Latvijā.

Pēc Zalcmanes paustā, bēglis patvēruma meklētāju centrā Muceniekos pavada apmēram trīs mēnešus, kuru laikā apgūst latviešu valodu. «Iegūtās pavisam nelielās zināšanas ir jānostiprina tālāk, turpinājums latviešu valodas apguvē ir Nodarbinātības valsts aģentūra, kur latviešu valodu apgūst mēnesi, varbūt labāk atļaut to apgūt trīs mēnešus,» teica Zalcmane.

Viņa skaidroja, ka, ja bēglim pirmais mēnesis būs nodrošināts, bet pārējie divi jāpavada ar grūtībām, viņš nedz pilnvērtīgi apgūs latviešu valodu, nedz arī varēs atrast mājokli. Būtiski noņemt vai vismaz mazināt vides barjeras, ar kurām bēglim jāsaskaras, lai atvieglotu dzīves sākumu Latvijā.

Kā ziņots, valdošās koalīcijas politiķi plāno pēc divām nedēļām vērtēt jautājumu par bēgļu uzņemšanas plāna izpildi. Konstatēts, ka nepieciešams pilnveidot atsevišķus punktus bēgļu uzņemšanas mehānismā, piemēram, jautājumā par mājokļa nodrošinājumu.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu