Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Apgānīts Žaņa Lipkes kapu piemineklis

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kārtējo reizi apgānīts Meža kapos esošais ebreju glābēja Žaņa Lipkes kapu piemineklis, pirmdien vēstīja LNT raidījums „Degpunktā”.

Lipkes kapu piemineklis apgānīts tieši laikā, kad viņam aprit 24.miršanas gads, 14.maijā, tā raidījumu informēja Jāņa jeb Žaņa Lipkes radiniece Ārija Lipke. Nozagti esot bronzas lējumi, kas atradās uz laukakmens.

Žanis Lipke Otrā pasaules kara laikā izglāba desmitiem ebreju dzīvības. Tādēļ Ebreju kopiena par godu viņa varoņdarbam pie kapu kopiņas bija uzstādījusi attiecīgo piemiņas mākslas darbu.

„Atnākot es redzu, ka noņemta viņa galva, kas bija arī mākslas darbs, un ir palicis tikai uzraksts. Es domāju, ka kaut kas ir jādara! Pagājušo reizi mēs mākslas darbu dabūjām atpakaļ un atrada arī tos grēka brāļus – divus vīriešus un vienu sievieti, kuriem bija tiesa,” atzina Ārija Lipke.

Ebreju biedrības pārstāvji „Degpunktam” pauda viedokli, ka šāds vandalisms nebeigsies arī turpmāk, ja vien nenotiks stingrāka vēršanās pret krāsainā metāla pieņemšanas punktiem. Ārija Lipke izbrīnīti sacīja: „Šodien nekas vairs nav svēts, bet tādu mākslas darbu nemaz nodošanas punktā nevar nodot. Cilvēks, kas to pieņem, taču redz, ka tas ir mākslas darbs.”

Ja kāda rīcībā ir noderīga informācija par nozagto mākslas darbu no Lipkes kapa kopiņas, lūgums par to informēt policiju.

Skatīt pievienoto video.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu