Tiesas mērķis nav sagandēt cilvēkiem dzīvi (80)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Bauskas Dzīves» rīcībā nonākusi informācija, ka dzērumā braukušiem šoferiem tiesā piespriežot īpaši vieglus sodus. Šoferi tos izciešot tikai brīvdienās, daži īslaicīgās aizturēšanas izolatorā nākot pārgulēt tikai pa nakti, bet dienā strādājot. Tādējādi tiekot degradēta soda būtība, dzērumā braucis šoferis var to izciest sev ērtā un vēlamā laikā.

Likums netiek pārkāpts

Bauskas rajona Tiesas priekšsēdētāja Iveta Andžāne stāsta, ka likums netiek pārkāpts. Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK) noteikts sods vadītājiem, kurus policija aizturējusi pie stūres alkohola reibumā. Atbilstīgi konstatētā alkohola koncentrācijai asinīs, piespriež naudas sodu, nosaka administratīvā aresta ilgumu. Tas var būt no piecām līdz pat piecpadsmit diennaktīm. Likumā norādīta arī šī soda piemērošanas kārtība. APK 294. pants ļauj ņemt vērā apstākļus, kuru dēļ nekavējoties nevar izpildīt lēmumu par administratīvo arestu un par naudas soda uzlikšanu. Tiesnesis var lemt atlikt lēmuma izpildi uz laiku līdz vienam mēnesim. Naudas soda samaksu var noteikt līdz diviem mēnešiem, ja to maksā pa daļām.

Sodi ir ļoti bargi

«Vēlos, lai mani saprot pareizi. Es neaizstāvu likumu pārkāpējus. Tomēr jāatzīst, ka sods par šo administratīvo pārkāpumu – transporta līdzekļa vadīšanu alkohola reibumā – ir ļoti bargs. Vainīgais vienlaikus saņem trīs sodus: jāmaksā nauda, jāizcieš administratīvais arests un vēl uz noteiktu laiku tiek atņemta transporta līdzekļa vadīšanas apliecība. Konsultējoties ar kolēģiem augstāk stāvošās instancēs, secinājām: ja likums ļauj naudas sodu samaksāt pa daļām, tad iespējams arī administratīvo arestu izciest pa daļām. Bet tas ir jāizcieš mēneša laikā no lēmuma pieņemšanas dienas,» skaidro I. Andžāne.

Nevēlas zaudēt darbu

Viņa min piemērus, kad vadītāji lūdz gan naudas sodu samaksāt pa daļām, gan doties arestā sev vēlamās dienās. Tie ir gadījumi, kad cilvēki nevēlas zaudēt darbu, tāpēc piespriesto arestu dodas «atsēdēt» brīvdienās. Kāds vīrietis lūdzis ļaut izciest sodu brīvdienās, jo darbdienās nav, kas paliek ar bērniem. «Paziņojot spriedumu, tiesnesis izskaidro likumā noteiktās iespējas, uzklausa lūgumus par soda sadalīšanu. Ja tiesnesim lūgums šķiet pamatots, viņam ir tiesības ļaut sodu izciest pa daļām,» stāsta I. Andžāne.

Vīrieši raud

Šādi tiesa lemj tikai gadījumos, ja piedzēries šoferis nav izraisījis avāriju, par ko iestājas kriminālatbildība. Tad sodu nosaka Krimināllikums, kurā ir pavisam cita kārtība. «Skaidrs, ka dzērumā pie stūres sēsties nedrīkst. Tomēr situācijas mēdz būt ļoti dažādas. Ir manā priekšā stāvējuši lieli vīrieši un raudājuši, jo pastrādāta ir tiešām muļķība – izdzerts pavisam maz, braukts pāris simtu metru. Bet sods paredz arestu, naudas sodu un tiesību atņemšanu. Dažam tādējādi var sagandēt dzīvi uz daudziem gadiem. Soda mērķis ir likt cilvēkam saprast nodarīto un nākamreiz tā vairs nerīkoties,» humāno attieksmi skaidro I. Andžāne.

Viņa arī piebilst, ka sadalīto sodu nav nemaz tik daudz. 2006. gadā par transporta līdzekļa vadīšanu alkohola reibumā rajona Tiesa sodījusi 93 autovadītājus, no tiem apmēram desmit gadījumos administratīvais arests izciests, to sadalot. I. Andžāne noliedz apgalvojumu, ka tiesa ļautu arestu izciest tikai pa dienas daļām, piemēram, no vakara līdz rītam. Sodu var sadalīt tikai pa dienām, nevis pa stundām.

Dzērāju skaits palielinās

Klausoties I. Andžānes skaidrojumos, rodas pārliecība, ka tiesa cenšas būt humāna pret nejaušiem likuma pārkāpējiem. Svarīgi ir nevis pēc iespējas bargāk sodīt un ietupināt visus aiz restēm, bet panākt, lai cilvēks neko līdzīgu vairs nedarītu. Tomēr ar humāno attieksmi vien mūsu sabiedrības locekļus neizaudzināt. Par to liecina statistika. Kad 2005. gada oktobrī stājās spēkā bargie sodi autovadītājiem, dzērumā pie stūres sēdošo skaits saruka. Taču cilvēki acīmredzot pierada pie bargajiem sodiem, un pēdējā laikā dzērāju skaits pie stūres atkal palielinās. To apstiprina arī Bauskas rajona Policijas pārvaldes priekšnieka palīdze Linda Janševska. 2005. gada novembrī un decembrī aizturēti 29 vadītāji, bet 2006. gada šajos pašos divos mēnešos 54 šoferi pie stūres sēdušies piedzērušies. Arī šogad ik mēnesi vairāk nekā 20 vadītāju braukuši dzērumā.

UZZIŅAI

Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149. pants:

– Ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, bet nepārsniedz 1 promili, velosipēda un mopēda vadītājam uzliek naudas sodu 20 latu, cita transportlīdzekļa vadītājam naudas sods ir no 200 līdz 300 latiem, tiesības atņem uz sešiem mēnešiem.

Ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1 promili, bet nepārsniedz 1,5 promiles, automobiļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no piecām līdz desmit diennaktīm, uzliek naudas sodu 400 latu apmērā, atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz gadu.

Ja alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles, piemēro administratīvo arestu no desmit līdz 15 diennaktīm, uzliek naudas sodu 500 latu apmērā, transportlīdzekli liegts vadīt divus gadus.

Tēmas

Nepalaid garām!
Uz augšu