Gatavojoties Siguldas 800 gadiem, top vairāki jauni izdevumi (3)

TVNET
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gatavojoties Siguldas astoņsimtgades jubilejas svinībām, Siguldas novada domes Izglītības un kultūras pārvalde gatavo vairākus jaunus izdevumus. Tos varēs iegādāties Siguldas astoņsimtgades svētku laikā un pēc tam – arī Siguldas novada Tūrisma un informācijas centrā. Lasītājiem tās būs pieejamas visās Siguldas novada bibliotēkās.

"Mūsu Sigulda"

Izdevuma galvenā mērķauditorija ir skolu jaunatne. Grāmatā iekļauti Siguldas novada pamatskolu skolēnu radošie darbi – dzejoļi, apraksti, teikas, zīmējumi. Skolēni pauduši mīlestību pret Siguldu, Gauju, atklājot savas sajūtas, pārdomas, pārdzīvojumus.

Siguldas lielākā bagātība ir tās unikālā dabas daudzveidība Gaujas senielejā. Gauja ir tās centrālā ass, mugurkauls, ap kuru pilsēta attīstījusies. Gauja veidojusi un ietekmējusi gan pilsētu, gan tās attīstības gaitā arī tās iedzīvotājus. Tieši tāpēc Gauja izraudzīta arī par grāmatas galveno vadmotīvu. Ievadvārdus grāmatai "Mūsu Sigulda" rakstījis dabas pētnieks Māris Mitrevics, savukārt informāciju par Gauju sagatavoja Gaujas nacionālā parka administrācijas darbinieki.

Lai izdevums būtu saistošs un izmantojams arī turpmāk novadmācības stundās, tajā ietverta arī īsa informācija par nozīmīgākajiem apskates objektiem, Siguldas vēsturi, teikām un nostāstiem.

Ilustratīvi grāmatu papildina Ivetas Īles zīmējumi. Grāmata tiks dāvināta visiem tajā ietverto radošo darbu autoriem, novada bibliotēkām un kā suvenīrs – pilsētas viesiem.

Dzejoļu krājums "Sigulda un Gauja. Dzeja"

Ideja par krājuma veidošanu radās jau pirms diviem gadiem. Siguldas novada dome aicināja šai projektā iesaistīties novada skolas un sabiedrību. Novada bibliotekāres apliecināja, ka skolēni, meklējot dzejoļus, pāršķirstījuši un izlasījuši ne vienu vien grāmatu.

Ievadvārdus krājumam sagatavojusi literatūrzinātniece, siguldiete Ruta Veidemane, piedāvājot arī nelielu krājuma analīzi. Viņas referāts tika iekļauts un atzinīgi novērtēts arī Zinātniskajā konferencē, kas bija veltīta Siguldas astoņsimtgadei un noritēja šā gada aprīlī.

Krājumā iekļaujamos dzejoļus un to autorus palīdzēja izraudzīties skolotāja Rasma Rozentāle un Siguldas pilsētas bibliotēkas vadītāja Ligita Zīverte. Izvērtējot tika atlasīti 35 autoru vairāk nekā 40 dzejoļi. Noslēgumā sniegtas arī īsas anotācijas par krājumā ietverto dzejoļu autoriem.

Lai krājums būtu krāšņāks, tas papildināts ar gleznu reprodukcijām par Siguldu un Gauju no Turaidas muzejrezervāta krājuma.

Grāmata par Siguldas novada kulināro mantojumu "Siguldas vēders"

Virtuve ir katras mājas patiesā dvēsele. Dodoties apciemot kādu svešu zemi, cenšamies nobaudīt tās piedāvāto virtuvi, jo nereti tieši tā spēj palīdzēt izprast tautas patieso dabu, tradīcijas, pieredzi. Pie pilniem galdiem arī sarunas raisās vislabāk.

Grāmata "Siguldas vēders" ļaus labāk iepazīt un izprast siguldiešu ēšanas tradīcijas, kuras ietekmējuši gan sveši karapulki, gan laikmetu maiņas. Iespējams, ka kāda no grāmatā piedāvātajām ēdienu receptēm atraisīs arī tās lasītāju fantāziju.

Grāmatas ievada autore ir vēsturniece Linda Dumpe. Tajā lasītājs tiks iepazīstināts ar kulinārā mantojuma tradīcijām Latvijā kopš 13. gs. līdz mūsdienām, tuvāks ieskats par Siguldas novadu būs lasāms Gaujas nacionālā parka etnogrāfes Indras Čeksteres sagatavotajā materiālā. Smeķīgumu veicinās Sandras Ķirules apkopotās ēdienu receptes ar nelieliem stāstiņiem "iz vēstures".

Grāmatā tiks publicētas daudzas interesantas fotogrāfijas no Turaidas muzejrezervāta krājuma, kā arī Indras Čeksteres un Egīla Jemeljanova privātkolekcijām. Grāmatu krāšņos Ivetas Īles zīmējumi.

Noslēgumā līdztekus Siguldas senajām viesnīcu un bufešu reklāmām apkopotas arī Siguldas un tuvākās apkārtnes restorānu, kafejnīcu, krodziņu un bistro adreses un tālruņu numuri.

Grāmata tiks izdota arī angļu valodā (tulkojusi Inese Draudiņa). Grāmata kopā ar novada amatnieku darinātām koka karotēm tiks dāvināta arī pilsētas viesiem.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu