Šodienas redaktors:
Artūrs Guds
Iesūti ziņu!

Liekam grozā jāņogas

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: www.flickr.com

Jāņogās ir sastopams ne tikai C vitamīns un cukurs, šīs ogas satur arī organiskas skābes, P vitamīnu, C vitamīnu, pektīnvielas, miecvielas, minerālsāļus, askorbīnskābi, kāliju, dzelzi, šķiedrvielas un citas vielas. Sākumā jāņogas audzēja kā ārstniecības augu, kura lapas izmantoja kā diurētisku un sviedrēšanas līdzekli, un tikai vēlāk ogas sāka lietot pārtikā.

Gan baltās, gan sarkanās jāņogas ir vienlīdz vērtīgas – baltās ogas darbojas kā pret vēža līdzeklis, bet sarkanās ir spēcīgs asins tīrītājs – tās uzlabo asins sastāvu. Jāņogu sula lieliski palīdz pie saaukstēšanās un augstas temperatūras gadījumā.

Jāņogu ievārījumu var šķaidīt ar karstu ūdeni un lietot kā padzērienu saaukstēšanās gadījumā tad, ja nav pieejama jāņogu sula.

Jāņogas un to sula lieliski dzesē slāpes, rosina apetīti, aktivizē zarnu trakta peristaltiku, tādējādi novēršot aizcietējumus. Tās nav ieteicams ēst tad, ja ir kuņģa čūla, divpadsmitpirkstu čūla, gastrīts.

Jāņogas ir labi piemērotas saldēšanai, tāpēc salasītās ogas var salikt saldējamā kamerā un ziemā izņemt un atsaldēt pēc nepieciešamības. Jāņogas savas garšas īpašības pēc atsaldēšanas nezaudē.

Jāņogu liķieris

Ņem 1kg jāņogu, 1kg cukurs, 1l 40% degvīna, noliek vēsumā lai sasūcas vairākas dienas, tad nokāš.

Vīns

Sarkano jāņogu sulu atšķaida ar ūdeni, 1daļa sulas 2 daļas ūdens, uz 10 litriem maisījuma liek 1 kg cukura. Pa 0,5kg no sākuma pēc kādām 3 nedēļām otrus 0.5 kg. Vīns ir gatavs, kad beidz rūgt, apmēram kādi 2 mēneši. Nepasterizēta sula satur dabīgos raugus, jāņogu sula viena no retajām kur tie labas kvalitātes, ar veikala raugu, protams, labāk.

Jāņogu kečups

Sarkano jāņogu kečups tiek gatavots no 2 kg sarkano jāņogu, 1 kg cukura, 1 glāze 5% etiķa, 1 ēdamk. sasmalcināta kanēļa, 2 tējk. maltu krustnagliņu un1 tējk. maltu piparu. Jāņogas attīra no kātiņiem, noskalo. Ogām pievieno visas garšvielas, samaisa un masu lej emaljētā katlā. Visu vāra aptuveni 20 minūtes, kamēr masa sabiezē. Ja nepieciešams, vāra ilgāk. Karstu pilda sterilizētās burciņās.

Jāņogas marinādē

2,5 kg sarkano jāņogu, , 2,5 kg ievārījumu cukura, ,1 ēdamkarote malta kanēļa, 1 ēdamkarote aromātisko piparu, 1 ēdamkarote maltu krustnagliņu, 200 ml etiķa (12%).

Ogas noskalo, pārlasa, attīra no kātiņiem un vāra kopā ar cukuru 15 minūtes. Nosmeļ putas, pievieno garšvielas un etiķi, lēni vāra 30 minūtes. Noņem no plīts un vēlreiz nosmeļ putas. Iepilda karstās, sterilās burkās un cieši aizvāko. Uzglabā vēsā vietā.

Marinētas jāņogas būs neparasta piedeva pie pikantiem ēdieniem.

Jāņogu ievārījums

1,5 kg sarkano jāņogu, 1 glāze rozīņu, 1 kg ievārījumu cukura.

Jāņogas noskalo, pārlasa un attīra no kātiņiem. Rozīnes noskalo. Nepārtraukti maisot, uzvāra un turpina vārīt piecas minūtes. Noņem no plīts un uzmanīgi nosmeļ putas. Ievārījumu pilda tīrās, izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

Vistas fileja jāņogās

2 vistas filejas, 2 ēd.k. sviesta vai eļļas, 1 gl jāņogu, garšvielas (sāls, pipari, ķimenes, cukurs), zaļumi.

Vistas fileju izdauza vai arī viegli apcep uz pannas taukvielās vai bez tām. Pārkaisa ar garšvielām (sāli, pipariem, ķimenēm), pārber ar svaigām, nomazgātām jāņogām, pannu noslēdz ar vāku, uguni samazina un sautē līdz gatavībai 10-15 minūtes. Jāņogas labi aizvieto tomātu mērci. Ja vēlas, jāņogu mērcei var pievienot nedaudz cukura vai medus. Fileju var pasniegt ar irdeno rīsu biezputru, sautētiem burkāniem, zaļumiem.

Ābolu un jāņogu kārtojums

250g sarkano jāņogu, 6 ēd.k. cukura, 3 skābeni āboli, citronu sula, 6 ēd. k. sviesta, 1/2 tējk. kanēļa, 8 ēd. k. auzu pārslu.

Jāņogas notīra un liek nelielā katliņā. Samaisa ar 2 ēd. k. cukura un ļauj apmēram 15 min ievilkties. Ābolus nomizo un izņem sēklotni, sagriež gredzenos un apslacina ar citronu sulu. Pannā sakarsē 2 ēd. k. sviesta, liek tajā ābolu gredzenus, apkaisa ar 2 ēd. k. cukura un kanēli. Maisot ļauj lēnām karamelizēties. Pēc tam noņem no pannas un ābolu gredzenus atdzesē. Jāņogas vienu reizi uzvāriet. Pēc tam katliņu noņemiet no pavarda un ogas atdzesējiet. Pannā sakarsē atlikušo sviestu. Liek tajā auzu pārslas, pārkaisa ar atlikušo cukuru un maisot uz vidēji lielas uguns apcep zeltaini brūnas un kraukšķīgas.

Četrās deserta glāzēs pārmaiņus kārtām liek jāņogas, ābolu gredzenus un kraukšķīgās pārslas. Desertu pasniedz labi atdzesētu.

Jāņogu mērce

200 g jāņogas, 150 g cukurs, 3 g kartupeļu cietes.

Jāņogas saspaida un izspiež sulu. Čagām pārlej ūdeni uzvāra un izkāš. Šķidrumam pievieno cukuru, ūdeni, atšķaidītu kartupeļu cieti (aukstu ūdeni) un uzvāra, pēc tam pielej svaigu jāņogu sulu.

Jāņogu debessmanna

Jāņogu sula, 1 glāze mannas, cukurs, 1 litrs ūdens.

Ūdeni sajauc ar jāņogu sulu un pievieno cukuru. Tā, lai būtu salds, bet ne pārāk. Ielej katliņā un karsē, bet nevāra. Kad ir karsts, ber klāt mannu un maisa, līdz izveidojas biezāka masa. Tad atdzesē un puto, kamēr kļūst gaisīgs. Liek traukā un pārlej ar pienu. Pienam var pievienot vaniļas cukuru.

Upeņu – jāņogu želeja

100 ml upeņu sulas, 100 ml jāņogu sulas, 100 ml piena, 2 olu dzeltenumi, 0,5 tējk. vaniļas cukura, cukurs, 12 g želatīna.

Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu. Katliņā uzvāra jāņogu sulu, cukuru un vaniļas cukuru. Izšķīdina 1/3 želatīna un sadala pa trauciņiem. Liek ledusskapī sastingt. Tāpat rīkojas ar upeņu sulu, ko uzlej sastingušajai jāņogu želejai. Atdzesē. Katliņā uzkarsē pienu un vaniļas cukuru. Olu dzeltenumus samaisa ar cukuru un ielej nedaudz karsta piena. Maisot pievieno olu masu pienam. Pievieno atlikušo želatīnu un lej ogu želeju trauciņos. Atdzesē. Pasniedz dekorētu ar ogām.

Jāņogu zupa ar auzu pārslām

100 g jāņogas, 300g ūdens, 25 g cukurs, 4 g kartupeļu ciete, 35 g auzu pārslas,15 g cukurs.

Jāņogas jānoskalo, atdala kātiņus, ar koka stampiņu saspiež, pārlej ūdeni un uzvāra. Tad izkāš, lai atdalītu miziņas, sēkliņas, šķidrumam pievieno cukuru, kartupeļu cieti un uzvāra. Auzu pārslas kopā ar cukuru uz pannas maisot karsē, līdz cukurs karamelizējies un pārslas viegli apgrauzdētas. Liek traukā un pasniedz ar jāņogu zupu.

Jāņogu un upeņu ievārījums

1 apelsīns, 600 g sarkano jāņogu, 400 g upeņu, 100 ml ūdens, 1 kg ievārījuma cukura.

Ievārījumu cukuru var izmantot arī proporcijā 1:2. Jo vairāk cukura liksiet, jo biezāks būs ievārījums.

Apelsīnu nomizo ar kartupeļu mizojamo nazīti, un mizu sagriež ļoti smalkās strēmelītēs. Atdala atlikušo baltuma, augli sadala daiviņās. Katru daiviņu izloba no apvalka un sagriež gabaliņos. Visu kopā ar ogām un ūdeni saliek katlā, nosedz ar vāku, uzvāra un turpina vārīt 10 minūtes. Pievieno cukuru un vēlreiz uzvāra (apmēram 2 minūtes).

Šo ievārījumu var pasniegt kopā ar gaļas ēdieniem vai aknu pastēti mērces vietā, pievienojot jāņogu mērcei vīnu un sinepes.

Balto jāņogu želeja

1 kg balto jāņogu, 1 kg cukura.

Jāņogas notīra un noskalo, pārber ar cukuru un rūpīgi izmaisa. Pilda mazās burciņās un liek ledusskapī. Šāds "ātrais" ievārījums labi garšo pie pankūkām, dažādiem plācenīšiem un putrām.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu