Dānija gaida spriedumu Kimas Vallas slepkavības lietā

TVNET/SKY
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Angela Weiss / AFP

Kopenhāgenas tiesā trešdien tiks nolasīts spriedums lietā par 30 gadus vecās zviedru žurnālistes Kimas Vallas nāvi, vēsta raidorganizācija SKY. 47 gadus vecajam dāņu izgudrotājam-amatierim Pēteram Madsenam izvirzīta apsūdzība par Vallas nogalināšanu, līķa sadalīšanu un seksuāla rakstura uzbrukumu. Madsens noliedz vainu Vallas nogalināšanā un seksuālā izmantošanā, taču atzīst, ka esot sadalījis viņas līķi.

Notiesājoša sprieduma gadījumā Madsenam varētu piespriest mūža ieslodzījumu.

Prokurors Jākobs Buhs-Jepsens uzskata, ka Madsens savā privātajā zemūdenē spīdzināja Vallu, bet pēc tam viņu nožņaudza un nogrieza viņai galvu. Tiesas zālē tiesnesim un diviem zvērinātajiem tika rādītas fotogrāfijas ar Vallas sakropļoto ķermeni un vairāk nekā 140 internetā lejupielādēti video, kas tika atrasti Madsena datorā un tālrunī. Video bija attēlotas sieviešu slepkavības un spīdzināšana.

«Nav šaubu, ka viņš Kimu Vallu nogalināja tīšuprāt un ka viņam bija seksuāls motīvs,» sacīja prokurors. «Nav skaidrs, vai Pēters Madsens nogalināja Kimu Vallu nožņaudzot vai pārgriežot viņai rīkli, bet nekas neliek šaubīties, ka viņš Kimu Vallu nogalināja tīšuprāt.»

Autopsijā atklājās, ka Vallas dzimumorgānu rajonā bija vairākas durtas brūces. Savukārt nobrāzumi uz plaukstas locītavām un potītēm liecina, ka viņa tika piesieta pie zemūdenē esošajām caurulēm, uzskata Buhs-Jepsens.

Psihiatra novērtējumā tika secināts, ka Madsenam esot «psihopātiskas tendences».

Nežēlīgā slepkavība šokēja Dānijas sabiedrību. 30 gadus vecā Valla pagājušā gada 10.augustā devās intervēt Madsenu viņa paštaisītajā zemūdenē, bet pēc tam vairs dzīva netika redzēta. Nākamajā dienā zemūdene mīklainos apstākļos nogrima, un no tās tika izglābts tolaik 46 gadus vecais Madsens.

Pēc nepilnām divām nedēļām Kopenhāgenas piekrastē tika atrasts Vallas torss bez galvas, rokām un kājām. Turpmāko mēnešu laikā turpinājās meklējumi, līdz pagājušā gada novembrī beidzot tika atrastas visas Vallas ķermeņa daļas.

Gaidāms, ka tiesa savu lēmumu paziņos trešdien plkst. 13.00 pēc vietējā laika.

Kopumā tiesāšanās Kopenhāgenā notika 11 dienas, neskaitot pārtraukumus. Pirmdien, klātesot Vallas ģimenei, prokurors Jākobs Buhs-Jepsens nolasīja savus galīgos argumentus, kam sekoja Madsena advokātes Betinas Haldas Engmarkas runa.

«Man ļoti, ļoti žēl, ka tā notika,» teica Madsens, kad viņam tika dots vārds.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu