ES valstīs zobu pastās atrasti indīgi piemaisījumi (25)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dažās Eiropas Savienības (ES) valstīs zobu pastās atrasti indīgi piemaisījumi, informēja Valsts sanitārās inspekcijas Komunikācijas daļas vadītāja Gunita Sapožņikova.

Jūlijā inspekcijas rīcībā nonākusi informācija par dažu Ķīnā ražotu zobu pastu kaitīgo un cilvēka veselībai bīstamo sastāvu. Tajā konstatēts dietilēna glikols (DEG), kurš šīm pastām pievienots kā lēts saldinātājs un biezinātājs.

Pēc inspekcijas rīcībā esošās informācijas, šīs atsevišķās zobu pastas konstatētas Spānijā, Anglijā, Francijā un Nīderlandē. Latvijā zobu pastas ar šo bīstamo sastāvdaļu nav konstatētas.

Kopš iestāšanās ES Latvijā informācija par veselībai bīstamiem produktiem un nedrošām precēm tiek saņemta no ES Ātrās informācijas apmaiņas sistēmas (RAPEX). Ar RAPEX sistēmas palīdzību Latvijas tirgū daudzkārt gadījies konstatēt tajā esošas nedrošās preces.

Katrā ES dalībvalstī RAPEX sistēmai ir viens kontaktpunkts, Latvijā tas ir Patērētāju tiesību aizsardzības centrā, kurš informāciju izplata atbilstoši tirgus uzraudzības iestāžu kompetencei.

Viens no Valsts sanitārās inspekcijas pienākumiem ir uzraudzība un kontrole pār Latvijas tirgū esošajiem kosmētikas līdzekļiem un sadzīvē lietojamajiem ķīmiskajiem produktiem.

Tādēļ pēc saņemtās informācijas par kaitīgās vielas - dietilēna glikola - iespējamo atrašanos zobu pastās inspekcija izvērtēja tās rīcībā esošo informāciju par Latvijas tirgū piedāvātajiem kosmētikas līdzekļiem un apzināja visus zobu pastu un mutes dobuma kopšanas līdzekļu izplatītājus Latvijā, brīdinot par problēmu un lūdzot vēlreiz izskatīt piedāvāto sortimentu.

Tomēr Latvijas uzņēmumu rīcībā esošo zobu pastu sastāvā kaitīgā viela netika konstatēta. Valsts sanitārās inspekcijas rīcībā nav ziņu, ka Latvijas tirgū tiktu piedāvātas zobu pastas, kuru sastāvā ir dietilēna glikols un kuru izcelsme ir Ķīna.

Inspekcija lūdz iedzīvotājus pirms zobu pastas iegādes pievērst uzmanību tās izcelsmes valstij un marķējumam, kā arī pārliecināties, ka norādītās sastāvdaļas nesatur vielu ar nosaukumu DEG vai dietilēna glikols (diethylene glycol).

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu