Vītināšana ir viens no vienkāršākajiem un senākajiem gaļas pagatavošanas veidiem. Viss, kas nepieciešams, - drusku pacietības. Mūsu senči to darīja, vēl pirms sāls kļuva populāra un ikdienišķa prece. Garšu pazinējs Ritvars Toms Logins parādīs soli pa solim, kā to paveikt pašam, esot mežā.
Pamatdoma ir vienkārša: sagriežam gaļu, sakarinām uz kociņiem un apakšā pašaujam nelielu ugunskuru, kas nodrošina silta gaisa plūsmu,
dūmi ne tikai apkūpina gaļu, bet arī aizbiedē visas mušas.
Marinādes variāciju ir tik daudz, cik tālu sniedzas tava fantāzija, bet pietiks arī ar sāli un pipariem. Ja ugunskurs nav pa spēkam - mājas apstākļos to var izdarīt cepeškrāsnī zemā temperatūrā vai arī visparastākajā augļu žāvētājā.
- liellopa gaļas mīkstums (šķiņķis),
- tumšais alus,
- sāls, pipari,
- brūnais cukurs,
- čilli mērce.
Mēs liellopu iemarinējām tumšajā alū ar sāli, pipariem, brūno cukuru un pašdarītu čili mērci, noturējām nakti ledusskapī un vītinājām aptuveni 7 stundas.
Garša? Nespēj iedomāties. Pamēģini!
Paldies TVNET līgo recepšu superkomandai 2018!
Ritvaram Tomam Loginam, Jānim Nīmanim, Kārlim Langinam, Mārtiņam Otto, Gerdai Pulkstenei, Lūcijai Luīzai Žoglai, Artūram Krūmiņam, Jānim Škaparam, Viktorijai Puškelei, Lienei Millerei un Robertam Milleram! Paldies arī «Autine» un kalējam Jānim Nīmanim par kompāniju un palīdzību recepšu tapšanā.
Paldies veikaliem: «Linotēka» un «Paviljons» par svētku drēbēm!