Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

«Līgo mežā»: rudzu spēka maize ar meža garšu

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Gatavojoties un svinot Jāņus, «Egoiste» jau tradicionāli piedāvā noderīgus padomus un dažādas vasaras saulgriežu ēdienu receptes, kas tapušas nekur citur kā dabas svētnīcā – mežā! Kas gan var būt gardāks par kārtīgu rudzu maizi? Maizes pazinējs Kārlis Langins mūs iepazīstināja ar savu rupjmaizes recepti, kura ir pietiekami vienkārša pagatavošanā, bet izcila savā garšā. Laiks otrajai «TVNET Līgo mežā» receptei: ugunskurā cepta rudzu spēka maize!

Sastāvdaļas:

500 g miltu;
425 g ūdens;
100 g ierauga;
10 g sāls;
50 g žāvētu plūmju;
10 g ķimeņu.

Zem kukuļa paklāsim kļavu lapas un maltas kadiķogas!

Sākumā izšķīdinām ūdenī ieraugu, piejaucam miltus, sāli un sakapātas plūmes. Visu kārtīgi samaisām, 5 minūtes izmīcām un atstājam rūgt. Kad mīklai parādās viegli skābena garša (pēc 6 - 12 stundām, atkarībā no vides un temperatūras), veido kukulīti un liek cepties. Cepšanai ugunskurā lieto trauku - «pīli». Civilizētie ļaudis var cept maizi mājās - liek 220 grādu krāsnī un cep, līdz garoza sāk kļūt melnīgsnēja.

Kad maizīte atdzisusi - tā ir gatava griešanai un ēšanai! Labu apetīti!

Paldies TVNET līgo recepšu superkomandai 2018!
Ritvaram Tomam Loginam, Jānim Nīmanim, Kārlim Langinam, Mārtiņam Otto, Gerdai Pulkstenei, Lūcijai Luīzai Žoglai, Artūram Krūmiņam, Jānim Škaparam, Viktorijai Puškelei, Lienei Millerei un Robertam Milleram! Paldies arī «Autine» un kalējam Jānim Nīmanim par kompāniju un palīdzību recepšu tapšanā.

Paldies veikaliem «Linotēka» un «Paviljons» par svētku drēbēm!

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu