Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Sviesta cena ES martā atkal kāpusi, Latvijā turpināja pazemināties

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijā sviesta ražotāja cena martā turpināja pazemināties, kamēr Eiropas Savienībā (ES) sviesta cena atkal kāpusi salīdzinājumā ar mēnesi iepriekš, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta dati.

ES vidējā sviesta cena šogad martā bija 4837 eiro tonnā, kas nedaudz vairāk kā 6% pieaugums salīdzinājumā ar šā gada februāri. Tikmēr Latvijā šā gada martā sviests maksāja 5065 eiro tonnā, kas ir par 5,7% mazāk nekā mēnesi iepriekš.

ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamentā secināts, ka ES turpinās vājpiena pulvera cenas lejupslīde, martā vidējai vājpiena cenai pazeminoties par 4% - līdz 1329 eiro tonnā salīdzinājumā ar februāri. Latvijā vidējā vājpiena pulvera cena martā bija 1194 eiro tonnā.

Tikmēr vājpiena pulvera ražošana ES šā gada pirmajos divos mēnešos ir pieaugusi par 9%, bet par 1,7% palielinājusies sviesta ražošana. Vienlaikus, arī siera ražošana ES pieaugusi par 2,6%.

2018. gada pirmajos divos mēnešos piena iepirkums ES pieauga par 3,5% jeb 853 000 tonnu salīdzinājumā ar attiecīgo 2017.gada periodu. Piena ražošanas apmērs par 3,5% pieauga arī Austrālijā, kā arī par 1,8% - ASV, kamēr Jaunzēlandē nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ tas minimāli - par 0,2% - samazinājies. Taču šis samazinājums nekompensē kopējo globālo piedāvājuma pieaugumu.

ZM arī informē, ka Eiropas Komisija (EK) turpina centienus ar pārdošanas konkursu palīdzību atbrīvoties no vājpiena pulvera intervences krājumiem, līdz šim jau apstiprinot vairāk nekā 30 000 tonnu pārdošanu. Papildus vājpiena pulveri intervencē pagaidām neiepērk.

Jau ziņots, ka ES sviesta cena pēc ilgākas lejupslīdes šā gada februārī nedaudz - par 2% - pieaugusi un bija 4550 eiro tonnā, kamēr Latvijā tā februārī kritusies par 2% - līdz 5354 eiro tonnā.

Svarīgākais
Uz augšu