Ķirbji- viens no universālākajiem dārzeņiem
Mīkstums, lapas, sēklas un pat ziedi- viss ir ēdams. Ķirbji ir piemēroti cepšanai, vārīšanai, marinēšanai, zupām, ievārījumiem, kūkām vai biezeņiem. Tāpat ir ļoti noderīgi ēst zaļu ķirbi. Tas satur vitamīnus (B, C, PP, R un E), kas kavē novecošanos un uzlabo potenci, bet D vitamīns palīdz absorbēt kalciju zobos un kaulos, tādējādi samazinot anēmijas un aterosklerozes risku. Ķirbjos ir retie K un T vitamīni.
Ķirbju šķirnes vai hibrīdi ievērojami atšķiras pēc to formas, mizas krāsas, augļu izmēra. Tiem, kuri vēlas izaudzēt nelielu ķirbi, ieteicams izvēlēties «Orange summer H», «Sweet dumpling», «Amazonka», «Sweet mama H» šķirnes, lielo ķirbju šķirnes- «Big max», «Muscade de provence», «Rouge vif d’etampes«. Ar vienu augu raža var pietikt visai ģimenei.
Spināti- iekarojuši latviešu dārzus
Spināti bagāti ar C vitamīnu, minerālvielām, karotīnu, olbaltumvielām, kā arī viens no galvenajiem dabiskajiem līdzekļiem ķermeņa attīrīšanai. Spinātu novārījums var ārstēt kaklu, elpceļus, gremošanas slimības un stiprina smaganas. Spināti ir ne tikai ļoti noderīgi, bet tos var arī viegli izaudzēt. Var audzēt šādas šķirnes: «Matador», «Geant D‘hiver», Red Cardinal H.
Daudzi cilvēki, kas ēd zirņus, bieži vien atceras nepatīkamās sajūtas vēderā, bet vienkārši nepievērš uzmanību to uzturvērtībai un garšai. Zirnis ar daudziem citiem vitamīniem un minerālvielām satur arī reto H vitamīnu (biotinu), kas dod labumu ādai, regulē cukura līmeni asinīs un nomierina nervus, un, pateicoties olbaltumvielu bagātībai, zirņi var aizstāt pat gaļu.