«Mūsu plāni ir labi, bet tiem ir grūti sekot, jo senos laikos cilvēce piedzīvojusi neražas gadus, karus, epidēmijas. Tie bija faktori, kurus nevarēja ietekmēt, un pārtika ne vienmēr bija pieejama. Tāpēc mums raksturīga negausība, kas izlien kā īlens no maisa,» iesāk diētas ārsts Andis Brēmanis. Pēc viņa domām, tas, kas būtu jādara, ir svētku galda pārdomāta plānošana. Mazāk jāfokusējas uz sātīgiem ēdieniem un vairāk jāpievēršas dažādiem dārzeņiem un salātiem. «Rasols nav slikts ēdiens, bet jāsaprot, ka tas var būt dažāds.
Viens variants - rasols ar desu, kartupeļiem un majonēzi, otrs - ar liesu vārītu gaļu un jogurtu kā alternatīvu majonēzei.
Apēdot vienādu daudzumu, no otrā veida sajūta būs daudz vieglāka.» Ēšanas eksperts vērš uzmanību uz to, ka, gatavojot ēdienu, liela nozīme ir dažādām niansēm. Piemēram, liels šķīvis ar dārzeņiem un zaļumiem neradīs gurdenumu un smaguma sajūtu. Dārzeņi ātrāk pārstrādāsies un ilgstoši nebūs jāmokās ar pilna vēdera un pārēšanās sajūtu, stāsta ārsts. Cilvēks būs uzņēmis mazāk kaloriju, bet vairāk šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu.
Cilvēkiem, kuri cieš no kuņģa čūlas, gastrīta vai pankreatīta, jāliek aiz auss, ka Vecgada vakarā kaites uz brīdi neatkāpsies. Nav vērts niekoties ar trekniem un kūpinātiem ēdieniem, jo mokas, kas sekos, neatsvērs īso baudas mirkli. Cilvēkiem ar hroniskām kuņģa zarnu trakta problēmām pārēšanās var izraisīt saasinājumu vai lēkmi.
Runājot par alkoholisko dzērienu izvēli, Brēmanis saka, ka galvenais kritērijs ir «lai jūs valdāt pār dzērieniem, nevis tie pār jums». Nelielā daudzumā alkohols pilda savu funkciju radīt labu noskaņojumu un jautrību. Jāuzmanās, jaucot stipros dzērienus ar vieglajiem. «Viss atkarīgs no tā, kāds ir jūsu mērķis – baudīt garšas buķeti vai noreibt.
Ja gribat mazliet noreibt, iedzeriet malku vīna pirms ēšanas un tad ķerieties pie kulinārajām izpriecām
. Pretējā gadījumā, dzerot ar pilnu vēderu, papildu slodze būs aknām.»