pat līdz 70%, jo sviesta trūkuma dēļ nav spējuši nodrošināt piedāvājumu. «Mēs saņemam tonnu sviesta nedēļā, lai gan mums būtu nepieciešamas trīs tonnas... Mēs tā nevaram turpināt,» norādījusi kādas beķerejas saimniece ziņu aģentūrai AFP.
Francijas lauksaimniecības ministrs Stefans Travērs uzsver, ka deficīts nebūs ilgstošs, jo piena ražošanas apjomi drīz pieaugs. Taču nozares pārstāvji gan norāda, ka situācija varētu vēl turpināties gan rudenī, gan ziemā.
Nestabilitāte sviesta tirgū sākās tad, kad Eiropas Savienība atcēla piena kvotu sistēmu 2015. gadā. Sākotnēji bija pārmērīgas piena piegādes tirgum, kas izraisīja cenu samazināšanos pasaules tirgū, tādējādi liekot ražotājiem samazināt ražošanas apjomu. Tad sviesta patēriņš pieauga visā pasaulē, sekojot ziņām, ka tas vairs nav veselībai kaitīgs un ir labāks par augu eļļu vai margarīnu. Patlaban sviesta patēriņš pieaudzis ASV, Ķīnā un Tuvajos Austrumos vairāk kā jebkad agrāk.
Tomēr piensaimnieki sūdzas, ka viņiem ir maz labuma no augošā sviesta tirgus, ņemot vērā, ka ir kritušas cenas svaigpienam un piena pulverim.
Valstī, kurā ir visaugstākais sviesta patēriņš pasaulē, šī krīze rada galvassāpes Emanuela Makrona valdībai, kas cenšas izpildīt vēlēšanās doto solījumu atbalstīt lauksaimniekus sarunās ar uzņēmējiem, lai panāktu taisnīgu cenu par viņu saražoto produkciju.
Lauksaimniecības ministrs norādījis parlamentam, ka mazumtirgotājiem un piegādātājiem jāvienojas par cenu, lai nepārtrauktu piegādes.
Francijas patērētāji vēl nav saskārušies ar sviesta cenu pieaugumu lielveikalos, jo veikalu ķēdes nosaka savu cenu reizi gadā.