Krāsvielas, saldinātāji, stress
Jautājums par speciālu ēdienkarti ir aktuāls visā Latvijā, norāda Veselības ministrijas sabiedrības departamenta vadītāja Santa Līviņa. Parasti organisma negatīva reakcija uz kādu produktu vērojama bērniem līdz četru, piecu gadu vecumam. Kad bērns paaugas, imūnā sistēma nostabilizējas un alerģija pāriet.
Ja bērnam ir medicīniski apstiprināta diagnoze, viņam tiek veikta uztura korekcija atbilstoši ārsta norādījumiem. Pirmsskolas iestādei ir pienākums pagatavot bērnam viņa veselības stāvoklim atbilstošu maltīti. To nosaka likums. Ne pannas, ne katli vecākiem uz bērnudārzu nav jānes. Nereti vienā grupiņā ir vairāki bērni, kuriem ir dažādu pārtikas produktu nepanesamība, stāsta Līviņa.
Aizvien vairāk ir bērnu, kuriem tiek diagnosticēta kāda pārtikas produkta nepanesamība, tāpēc pašvaldības, izsludinot bērnudārza ēdināšanas pakalpojuma konkursu, nosacījumos iekļauj prasību vajadzības gadījumā nodrošināt speciālu ēdienkarti.
Visbiežāk bērni nepanes riekstus, olas, zivis, vistas gaļu, pienu, krāsainos dārzeņus un augļus.
Gadījumos, kad bērna ēdienkartē jāiekļauj kāds specifisks produkts, iestādes vadība var lūgt vecākus to sagādāt. Pārējos gadījumus pirmsskolas iestādes pienākums ir atrisināt ar bērnu ēdināšanu saistītos sarežģījumus, piedāvājot alternatīvu maltīti.
Neatkarīgi no tā, ko bērns drīkst ēst, ko nē, ēdienkartei jābūt sabalansētai ar atbilstošu enerģētisko vērtību. Piemēram, ja mazais nedrīkst ēst olas, jāpiedāvā cits olbaltumvielām bagāts produkts. Ja bērnam ir nepanesamība pret ogām, viņam deserta vietā nevar iedot vienkārši ābola šķēli.
Ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam ir jārod radošs risinājums - jāpiedāvā tikpat gards deserts.
Līviņa uzskata, ka alerģija pret kādu produktu ir mūsdienu kaite, kas senos laikos, kad cilvēki ēda dabiskāk un vienkāršāk, nebija izteikta. Vide, kurā dzīvojam, piesārņojums, rūpnieciski ražoti pārtikas produkti, kuros ir saldinātāji un krāsvielas, stress – tas viss veicina negatīvu organisma reakciju. Līdz ar to tieši mūsu dzīvesveids ir galvenais faktors, kas ietekmē to, ka alerģisku bērni ir aizvien vairāk.