/nginx/o/2018/07/06/8240286t1he520.jpg)
Oksfordas zinātnieki ar eksperimenta palīdzību centīsies pielikt punktu mūžīgajai diskusijai - vai vīns ir labāks zem parastā vai skrūvējamā korķa.
Diskusija par to, kādam korķim ir jābūt uz laba vīna pudeles, un, kā korķa veids ietekmē vīna garšu un kvalitāti, ir teju mūžsena. Kamēr konservatīvie vīna baudītāji uzstāj, ka tradicionālais korķis ir labāks, jo ļauj vīnam pienācīgi novecot, modernie vīnziņi apgalvo, ka skrūvējams metāla korķis neļauj vīnam oksidēties, kā arī tā kārotājam nodrošina vieglāku piekļūšanu pie dzēriena.
Kā vēsta izdevums «Telegraph», Oksfordas zinātnieki beidzot nolēmuši pielikt šai diskusijai punktu un ar praktiska pētījuma palīdzību pierādīt, kāds korķis pienāktos laba vīna pudelei.
Pētījumā, ko plāno veikt Oksfordas universitātes laboratorijā (Crossmodal Research Laboratory), ar dažādu testu palīdzību tiks noskaidrotas dalībnieku atsauksmes par dažādiem vīniem, kā arī tiks novērotas pētījuma dalībnieku smadzeņu aktivitātes brīdī, kad viņi bauda vīnu.
«Diskusija par vīna pudeļu korķiem norisinās jau gadiem ilgi, tāpēc mēs ceram, ka šis pētījums beidzot aizvedīs pie kādiem noteiktiem secinājumiem. Būs ārkārtīgi interesanti analizēt vīna baudītāju smadzeņu aktivitāti brīdī, kad viņi nogaršo dažādus vīnus, jo smadzenes ir ļoti cieši saistītas ar garšas kārpiņām,» stāstīja Oksfordas universitātes profesors Čārlzs Spenss (Charles Spence).
Dabiskie korķi vīna pudelēs tiek izmantoti jau kopš 15. gadsimta un lieliski pierāda sevi kā lielisku pudeles aizdaru, kā arī process, kas jāveic, lai atkorķētu vīna pudeli, piešķir vīna baudīšanai īpašu auru.
«Krakšķis, kāds rodas atskrūvējot pudeli nav gluži tik patīkams, kā tradicionālā korķa paukšķis,» komentēja vīnu kritiķis Džejs Reiners (Jay Rayner).
Tomēr pēdējā laikā tiek spriests, ka korķis laiž cauri sev skābekli, kas negatīvi ietekmē vīna novecošanos. Tāpat arī bieži vien vīnu sabojā pelējums, kas rodas uz korķa.
«Joprojām pastāv daži vīni, kurus tiešām labāk glabāt pudelēs ar parasto korķi, tomēr lielākā daļa vīnu savas garšas īpašības labāk saglabās zem skrūvējamā metāla korķa,» apgalvoja vīnu eksperts Ozs Klārks (Oz Clarke).
Jaunais pētījums norisināsies no 28. līdz 29. jūlijam Londonas prestižajā Soho rajonā.