Viņa piebilda, ka pieprasījums pēc piena taukiem pārsniedz piedāvājumu, jo līdz šim piena tauki tika uzskatīti par nevajadzīgiem, un tika selekcionētas tādas govs šķirnes, kuras ražo vairāk piena ar augstāku olbaltumvielu un zemāku tauku saturu. Tagad ir jāpārstrukturējas, lai govis dotu pienu ar augstāku tauku saturu. «Patlaban par veselīgu un modernu tiek uzskatīts gī sviests, kas sastāv tikai no piena taukiem. Tajā pašā laikā govs turpina dot pienu ar augstu olbaltumvielu saturu un maz taukiem. Lai mēs pārietu uz govīm, kas dod pienu ar augstāku tauku saturu, vajadzīgi vairāki gadi - tas nav tik vienkārši. Tāpēc kādu brīdi, pieprasījums pēc piena taukiem būs liekāks nekā piedāvājums un cena ir augstāka,» skaidroja Gulbe.
LTVC vadītāja piebilda, ka piena produktu cenu kāpumu ir veicinājis arī pieprasījuma pieaugums tiem kopumā un piena iepirkumu cenu kāpums. Taču ir grūti izvērtēt, cik lielā mērā dažādās piena produktu grupās vidēji ir pieaugušās cenas Latvijā. «Katrs piena pārstrādes uzņēmums skatās, lai kopējā bilance būtu ar plusiem, lai viņam būtu peļņa un atsevišķi vērtē, kuriem produktiem var pacelt cenu un kuriem nē,» teica Gulbe, piebilstot, ka visi uzņēmumi nav vienādi kāpinājuši produkcijas cenas dažādās grupās.
Zemkopības ministrijas Tirgus un tiešā atbalsta departamenta jaunākie dati par jūniju liecina, ka Eiropas Savienā sviesta cenas kāpums turpinās. Maijā sviesta cena ES ir pieaugusi par 8,2% maijā salīdzinājumā ar aprīli un bija par 81% augstāka nekā pagājušā gada maijā. Arī vājpiena pulvera cena maijā ir augusi par 1,9% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, tādējādi pārtraucot cenu lejupslīdi.
Eiropas Komisijas eksperti ir secinājuši, ka samazinās dzeramā piena patēriņš, kamēr pieprasījums pēc augstākas pievienotās vērtības produktiem aug.