Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Elles vārti Karakuma tuksnesī: Darvazas krāteris, kas deg jau 46 gadus

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vida Press

Darvazas gāzes krāteris Karakuma tuksneša vidū tiek saukts arī par Elles vārtiem, jo tas deg jau 46 gadus. Šobrīd tas kļuvis par vienu no Turkmenistānas galvenajiem tūrisma apskates objektiem, ko aplūkot brauc interesenti no visas pasaules.

Darvazas krāteris atrodas gandrīz 300 kilometrus no Turkmenistānas galvaspilsētas Ašgabatas. Tas ir apmēram 70 metrus plats un 30 metrus dziļš.

1971. gadā ģeologi šajā vietā mēģināja izveidot gāzes urbumus, tomēr tas neizdevās, jo, uzduroties kavernai, iegruva zeme un izveidojās krāteris. Lai izplūstošā gāze nenogalinātu apkārtējo dzīvību, ģeologi nolēma gāzi aizdedzināt. Bija plānots, ka tā izdegs dažu dienu laikā, taču liesmas krāterī ir redzamas vēl 46 gadus vēlāk.

Šobrīd krāteris kļuvis par vienu no Turkmenistānas populārākajiem apskates objektiem - īpaši skaists skats paveras vakaros un naktīs. Tomēr, atrodoties tam blakus, jābūt uzmanīgam, jo krātera apakšā karstums sasniedz pat 1000 grādus pēc Celsija.

Lai iemūžinātu neparastos Elles vārtus, uz Turkmenistānu devies britu fotogrāfs Aleks Konahs (Alec Connah).

«Mūs brīdināja, lai neejam pārāk tuvu krātera malai, tāpēc es nedaudz uztraucos, uzņemot foto kadrus, tomēr vēlējos iemūžināt šeit esošo drāmu,» par savām sajūtām stāsta Aleks.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu