Daudziem veikalā nopērkamajiem produktiem pievieno balto rafinēto cukuru jeb saharozi vai glikozes-fruktozes sīrupu. Šis cukurs rada tukšās kalorijas, kas cilvēkam bieži vien neko labu nedod, izņemot daudz enerģijas.
Slēptais cukurs. Kuros produktos visvairāk?
Vienā mazā jogurta trauciņā – septiņas tējkarotes cukura
Mūsdienās daļa tā dēvēto labo pārtikas produktu satur diezgan lielu cukura daudzumu. Piemēram, jogurtā, kas tiek uzskatīts par ļoti labu un veselīgu skābpiena produktu, bieži vien ir ļoti daudz cukura.
Mazajā 160 ml jogurta trauciņā var būt būt pat septiņas tējkarotes cukura.
Ja sievietei dienā nevajadzētu apēst vairāk par 10 tējkarotēm cukura, viņa bez jogurta var apēst vēl tikai vienu ābolu vai apelsīnu. Maksimālā cukura norma ir sasniegta!
Tāpēc, iegādājoties jogurtus un citus piena produktus, jābūt ļoti uzmanīgiem un rūpīgi jālasa etiķetes. «Jogurts ir labs, bet, pirmkārt, ir jāmāk izvēlēties ne tik saldu jogurtu. Otrkārt, jogurtu nevajadzētu dzert litriem.» Laba alternatīva ir bezpiedevu jogurti.
Vecāku vidū valda mīts, ka jogurti ir ļoti veselīgi produkti. «Ir labi, ka bērns ēd jogurtu, bet
jāskatās, kas tas par jogurtu un cik salds tas ir.
Ne visi jogurti ir tik ļoti saldi – ir arī ar mazāku cukura daudzumu. Protams, bērniem parasti garšo saldāki jogurti.»
Saldinātie dzērieni – cukura bumba
Vēl ļoti daudz cukura ir saldinātajos dzērienos. Saldinātie dzērieni ir vislielākā cukura bumba. Piemēram, mazajā skārdenē ir septiņas tējkarotes cukura. Ja saldinātā dzēriena iepakojums ir litrs vai pat pusotrs litrs, tajā var būt pat 35 tējkarotes cukura.
Daļa cilvēku maldīgi domā, ka ēdot noteikti kaut kas jāpiedzer klāt. Uztura speciālisti gan iesaka padzerties pirms un pēc maltītes, jo
ēšanas laikā uzņemtais dzēriens apgrūtina gremošanu.
Pozitīvi, ka pēdējā laikā, kamēr ir aizliegta saldināto dzērienu tirgošana skolās, būtiski samazinājies šo dzērienu patēriņš bērnu un jauniešu vidū. Kaut arī daļa skolēnu mēdz izskriet no izglītības iestādēm un iegādāties cukurotos dzērienus tuvējā veikalā, ne visi tā dara. Kopumā aizliegums pārdot saldinātos dzērienus skolās uzskatāms par efektīvu.
Saldējums nav tikai kalcija avots
Arī saldējumos ir daudz cukura. Cilvēki mēdz domāt, ka parastais piena saldējums ir salīdzinoši veselīgs, jo ar to uzņem piena produktus un kalciju, bet patiesībā tajā ir diezgan daudz cukura.
Vienā saldējuma trauciņā ir 4 – 5 tējkarotes cukura.
To zinot, jāsaprot, ka pa retam var apēst vienu saldējumu, bet nav jāēd vairāki saldējumi. Saldējumu nevajadzētu ēst katru dienu.
Trīs vienā
Diezgan daudz cukura pievienots arī gatavajos šķīstošās kafijas dzērienos un automātos nopērkamajos dzērienos.
Vienā gatavajā šķīstošās kafijas dzērienā vidēji ir divas tējkarotes cukura.
Gardās brokastu pārslas
Vērtējot cukura daudzumu produktos, jāapzinās, ka daļa brokastu pārslu ir ļoti saldas. «Brokastu pārslās ir ļoti daudz cukura. Ja bērns ir kustīgs, nav slikti, ja viņš brokastīs apēd brokastu pārslu porciju, jo tādā veidā viņš uzņem arī pienu un pārslās esošos graudaugus. Pa dienu viņš šo uzņemto cukuru arī iztērē.
Bet nav pareizi, ja brokastu pārslas ēd pirms gulētiešanas, vai esmu dzirdējusi par ģimenēm, kur tās ēd trīs reizes dienā. Tad bērni uzņem ļoti daudz cukura. Citreiz vecāki saka, ka viņu bērns gandrīz neko neēd, bet viņš ir apaļš.
Kad pavaicā, ko bērns ēd, noskaidrojas, ka ēd brokastu pārslas un jogurtus, bet normālu ēdienu gandrīz neēd.
Ja ēdienreižu starplaikā viņš apēd vēl kādu konfekti un padzeras saldinātu dzērienu, nav jābrīnās, ka bērns ir apaļš. Jautājums ir par šā uztura sabalansētību un to, vai tas vēlāk atstās ietekmi uz bērna veselību.
Slēptais cukurs ir gandrīz visur
Tāpēc ar saldajiem produktiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Slēptie cukuri ir daudzos veikalā nopērkamajos produktos. Jāsaprot, kas patiesībā ir veselīgi, bet kas – nav. Piemēram, jogurts ir labs, bet ar mēru un mazāku cukura daudzumu. Līdzīgi ir ar brokastu pārslām. Ir pārslas, kas nav tik saldas..
Ir jautājums, kā mēs bērniem iemācām ēst produktus, kuros ir maz cukura.
Lai to izdarītu, sākumā ir jāpiedāvā pārslas bez cukura vai ar mazu cukura daudzumu.
«Ir skaidrs – ja bērns pirmo reizi pagaršos šokolādes pārslas ar lielu cukura daudzumu, viņš spļaus ārā un metīs ārā necukurotās pārslas.»
Bērniem dienā pieļaujamā cukura norma ir 20-30 grami jeb 4-6 tējkarotes atkarībā no vecuma.
Daudz vecāku uzskata, ka bērniem jādod pamatīgi saldināta tēja. Šo dzērienu varētu izmantot saslimšanas gadījumos, kad bērniem ļoti svarīgi uzņemt daudz šķidruma un bērni atsakās dzert kaut ko citu, piemēram, ūdeni.
Bet ikdienā bērniem būtu jāiemāca padzerties no ūdens.