Runājot par šķiedrvielām, Duka gan norāda, ka daži ražotāji saviem produktiem norāda aizdomīgi augstu šķiedrvielu daudzumu, lai gan
100 gramos rudzu maizes šķiedrvielas nevarētu pārsniegt 11,5 gramus.
Protams, pievienojot dažādas sēklas, placinātus graudus, klijas, kartupeļu pārslas un citas piedevas, šķiedrvielu daudzums var pieaugt.
B1 – nepieciešams, lai ražotu enerģiju nervu un muskuļu darbībai (rudzu maizē, griķos, auzu pārslās, kartupeļos),
B2 – vajadzīgs enerģijas ražošanai, audu būvēšanai, ādas un acu veselībai (pienā, rudzu maizē, olās, gaļā, aknās),
E – antioksidants, viela, kas savienojas ar sliktajām daļiņām organismā, izveido savienojumu un izvada to ārā (rudzu maizē, daudz auzās),
PP (niacīns) – piedalās organisma vielmaiņas procesā (pilngraudu maizē, miežu, griķu putraimos).
Vitamīni nodrošina organisma augšanu un attīstību un spēcina imūnsistēmu.
Maizē ir šādas minerālvielas:
Kalcijs (Ca) - nepieciešams kaulu un zobu veidošanai, muskuļu darbībai (maizē, pienā, biezpienā, sierā, putraimos, pupās, zirņos);
Dzelzs (Fe) – piedalās sarkano asinsķermenīšu veidošanā, tie ir galvenie skābekļa transportētāji organismā (aknās, olās, gaļā, pākšaugos, rudzu maizē, bietēs, zemenēs, upenēs);
Fosfors (P) – nepieciešams kaulu un sarkano asinsķermenīšu veidošanai (olās, aknās, pākšaugos, rudzu maizē, bietēs, skābenēs, zemenēs, upenēs);
Kālijs (K) un nātrijs (Na) - uztur ūdens līdzsvaru organismā, vajadzīgs nervu un muskuļu darbībai (maizē, augļos, ogās, dārzeņos, auzu pārslās, griķos);
Nātrijs (Na) - galda sālī, produktos, kuriem ir pievienots sāls;