Jolanta Gulbe-Paškevica: mūsu galvenā tradīcija Ziemassvētkos ir kopā būšana

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

«Mēs ģimenē esam daudz un lielie bērni ir jau izauguši, bet dāvanas vienalga gaida visi, gan lielie, gan mazie. Mums patīk vienam otru iepriecināt un arī patīkami pārsteigt. Tomēr mūsu galvenā tradīcija ir kopā būšana. Arī kopīga svētku galda klāšana ir spēcīga tradīcija,» par saviem mīļākajiem gada svētkiem izsakās Jolanta Gulbe-Paškevica.

Ko jums nozīmē Ziemassvētki un ar kādām sajūtām tie saistās?

Ziemassvētki ir mani gada mīļākie svētki, jo tie ir visas ģimenes kopā sanākšanas svētki. Daudz smieklu, skaistas sarunas pie kopējā svētku galda, mīļas apdāvināšanās. Gadiem ejot, šo svētku sajūta ir kļuvusi vēl īpašāka.

Ko Ziemassvētkos vajadzētu mācīt bērniem?

Par ģimenes vērtību. Tā ir pati svarīgākā, no kā viss sākas. To nevar iemācīt, tā veidojas caur piemēru.

Ziemassvētku dāvanas un gardumi – kāda ir to loma jūsu ģimenes Ziemassvētkos?

Mēs ģimenē esam daudz un lielie bērni ir jau izauguši, bet dāvanas vienalga gaida visi, gan lielie, gan mazie. Mums patīk vienam otru iepriecināt un arī patīkami pārsteigt. Tomēr mūsu galvenā tradīcija ir kopā būšana. Arī kopīga svētku galda klāšana ir spēcīga tradīcija. Pēdējos gados īpašs kārums mūsu mājās ir Ziemassvētku kēkss, kas ar savu izteikto smaržu vairo svētku sajūtu.

Lai pagatavotu īpašo kēksa masu, nepieciešami:

  • 1 kg žāvētu augļu un sukāžu,
  • 200 g sasmalcinātu riekstu (vislabāk valriekstu),
  • 150 g ievārījuma (ķiršu, jāņogu vai apelsīnu),
  • 100 ml brendija,
  • 1 apelsīna sula,
  • rīvēta citrona miziņa.

Šīs sastāvdaļas sajauc kopā un atstāj uz diennakti ievilkties istabas temperatūrā.

Pēc diennakts gatavo mīklu, kam nepieciešams:

200 g sviesta,
200 g cukurniedru cukura,
100 g medus,
6 lauku olas.

Visas šīs sastāvdaļas puto «ar roku», kamēr izšķīst cukurs, un atsevišķā traukā sajauc:

  • 200 g miltu,
  • 3 tējkarotes «Santa Maria» piparkūku garšvielu maisījuma,
  • 1 tējkaroti cepamā pulvera.

Šo visu samaisi, pievieno putoto sviesta masu un izturēto augļu maisījumu. Saliec kēksa veidnēs un cep 110-120 grādos 3 stundas. Tad atdzesē, ietin marlītē un folijā un liec ledusskapī atkal uz diennakti. Pēc tam ir gatavs baudīšanai!

Pirmajos Ziemassvētkos no pulksten 15.00 svētku sajūtu ķērājus Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņā priecēs Jolantas Gulbes-Paškevicas koncerts.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu