Īstā Ziemassvētku garša – piparkūkas un mandarīni
Tikko izceptu piparkūku smarža, kas mijas ar saldo un sulīgo mandarīnu aromātu, veido īstu Ziemassvētku smaržu un garšu karuseli. Šie Ziemassvētku gardumi lieliski sader kopā ar uzlaboto karstvīnu, kam karsēšanas procesā pievienotas īpašās karstvīna garšvielas un ēdamkarote medus uz vienu litru vīna un pēc karsēšanas pievienots nedaudz brendija.
Būtiski ņemt vērā smaržas un garšas saskanību. Vīns ir viens no retajiem dzērieniem, kas spēj atspoguļot citu produktu raksturīgās garšas un smaržas. Ja izdodas sakombinēt līdzīgās īpašības gan ēdienā, gan vīnā, tad rodas harmonija.
Neatņemama svētku sastāvdaļa ir vecmāmiņas ceptie pīrāgi - magoņmaizītes un kanēļmaizītes, kas lieliski saderēs kopā ar vīnu no Gevürztraminer vīnogu šķirnes, kura smarža atgādinās dažādu saldu garšvielu sajaukumu, kas paspilgtinās smalkmaizīšu garšu. Salds ēdiens vīnu padara skābāku un rūgtāku, tādēļ vīnam pie desertiem ir jābūt vismaz tikpat saldam kā pats deserts.
Cūkgaļas cepetis ar kartupeļiem un štovētiem kāpostiem
Šo tradicionālo Ziemassvētku ēdienu visdrīzāk atradīsi uz ikviena svētku galda. Tā kā latviešu tradicionālā virtuve ir ļoti līdzīga vācu tradicionālajai virtuvei, tad nekļūdīga izvēle būs pussauss Riesling, bet ja uzskatāt, ka gaļai noteikti vajag sarkanvīnu - tad īstais būs itāļu Valpolicella Ripasso no Veneto. Ņemiet vērā, ka skābums ēdienā samazina skābumu vīnā un padara to izteikti augļaināku un saldāku, tāpēc skābuma līmeni jācenšas saskaņot līdzīgu. Sāļš ēdiens savukārt vīnu padara bagātīgāku, mazāk rūgtu un skābu, tāpēc augsta tanīnu satura vīni, iespējams, padarīs ēdienu garšīgāku.