Tāpat piens ir lieliski izmantojams kulinārijā, ar to var aizstāt treknākus produktus - krējumu, saldo krējumu vai sviestu. Kā piena trūkumu varētu minēt faktu, ka novājinātās vielmaiņas dēļ to var būt grūti sagremot un daļai cilvēku tas negaršo.
Ja ir piena nepanesamība vai pēc tā lietošanas nav labas pašsajūtas, tad olbaltumvielas un kalciju var uzņemt ar kefīru, skaidro I. Pūce. Ja piens vienkārši negaršo, priekšroku var dot kefīram – speciāliste norāda, ka tas sagremojas smagāk, taču nerada diskomfortu un ir piemērots cilvēkiem ar gremošanas traucējumiem. Kefīru ieteicams dzert maltītes laikā, īpaši ēdot gaļu, jo tas veicina kuņģa skābes izdalīšanos, kas palīdz pārstrādāt olbaltumvielām bagātas maltītes.
Kefīru rekomendē lietot arī kopā ar dažādiem zaļumiem, dārzeņiem un augļiem. Piemēram, krējuma vietā salātus var sajaukt ar kefīru, tā padarot tos liesākus, vai desertā pie kefīra pievienot saldos ķiršus, mellenes vai avenes.
Raidījumu «Superbingo» vadītāja un «Košākai dzīvei» redaktore Krista Pesecka stāsta, ka kefīrs nereti ir viņas glābiņš: «Gadās, ka karstākajās filmēšanas dienās darba ir tik daudz, ka pusdienām neatliek laika, – tad vienmēr izvēlos kefīru. Tas rada nepieciešamo sāta sajūtu, turklāt ir svarīgi, ka kefīrs ir papildināts ar vērtīgām bifidobaktērijām. Tāpēc to bieži izvēlos arī ikdienā uzkodu vietā.»
Kefīra bioloģiskā vērtība ir mazāka nekā piena, tāpēc kefīru nereti papildina ar vērtīgām bifidobaktērijām, piemēram, Trikata kefīram pievienotas ME-3 pienskābās baktērijas, kas uzlabo gremošanu, satur antioksidantus, kā arī palīdz stiprināt organisma aizsargspējas pret apkārtējo vidi.
«Nav šaubu, ka patērētājs dod priekšroku tam, kas labāk atbilst viņa garšas izjūtai un ikdienas ēdienkartei. Mēs savukārt domājām ne tikai par to, lai piens un kefīrs labi garšotu, bet lai abi būtu arī augstvērtīgi produkti. Rezultātā piens papildināts ar D vitamīnu, savukārt kefīrs ar «labajām» baktērijām,» akcentē Alise Birzniece, «Latvijas Piena» zīmolu vadītāja.