Tomēr 2015. gada auditmonitoringa pārbaudēs tika konstatēti atsevišķi dzelzs satura pārsniegumi,
kas varētu būt saistāmi ar nolietotiem ēku iekšējiem ūdensvadiem, un atsevišķi, gadījuma rakstura mikrobioloģisko kontrolrādītāju pārsniegumi, kas varētu būt saistāmi ar mikroorganismiem labvēlīgu apstākļu rašanos ūdensvadā (ūdens sastāvēšanās, siltums, novecojušas ūdens caurules).
Šogad Rīgā ir veiktas sešas auditmonitoringa pārbaudes, un dzeramā ūdens kvalitāte ir atbilstoša prasībām. Paralēli audita pārbaudēm SIA «Rīgas ūdens» veic kārtējo monitoringu, kas ir biežākas analīzes.
Ja ūdens kvalitāte nav apmierinoša?
Tādos gadījumos, kad ūdens kvalitāte nav apmierinoša, galvenais neatbilstības iemesls ir paaugstināta dzelzs jonu koncentrācija, kā arī mangāna, amonija, sulfātu vai hlorīdu savienojumu saturs ūdenī, kas rada patērētājam nepieņemamu ūdens duļķainību, smaržu un garšu, kā arī var radīt rūsas nosēdumus. Šo ķīmisko rādītāju pārsniegumu iemesls ir izskaidrojams ar to, ka
Latvijā dzeramo ūdeni galvenokārt iegūst no pazemes ūdens avotiem,
kuru krājumi pilnībā nodrošina iedzīvotājus ar dzeramo ūdeni.
Taču, tā kā ūdens ir labs šķīdinātājs, tas sevī uzņem dažādas vielas, ar kurām nonāk saskarē, piemēram, saskaroties ar dažāda ķīmiskā sastāva iežiem zemes dzīlēs, ūdens tiek bagātināts ar ķīmiskiem elementiem, dažādās Latvijas vietās dzeramajā ūdenī var būt dabīgi paaugstinātas atsevišķu ķīmisko savienojumu koncentrācijas, kuru klātbūtni dzeramajā ūdenī lielā mērā nosaka dabiskie reģionam raksturīgie hidroģeoloģiskie apstākļi.
Patērētājs ūdens kvalitāti var novērtēt pēc ūdens krāsas, garšas, smaržas un duļķainības, tomēr jāatceras, ka katram cilvēkam garšas sajūtas ir atšķirīgas un