Ne vienmēr šīs vielas katra par sevi atsevišķi ir kaitīgas veselībai, bet vai tās mums ir vajadzīgas?
Jāņem vērā arī ļoti lielais sāls daudzums (1-1,5%), cukurs (3-3,5%). Turklāt atsevišķiem izstrādājumiem tas var būt pat lielāks.
Ja regulāri ēdam maizi, tad ar to vien mēs varam uzņemt visu diennakts sāls normu. «Uzskatu, ka mēs cukuru un sāli lietojam vairāk nekā vajadzīgs.»
Tikai ar dažām siermaizēm vien mēs varam uzņemt visu diennaktī nepieciešamo sāls daudzumu.
Rūpnieciski ražotajā baltmaizē un baltmaizes izstrādājumos ir liels daudzums vienkāršo ogļhidrātu, kas dod momentānu enerģiju, bet, ja tā netiek izmantota, tad rodas aptaukošanās riski. Daudz lietderīgāk ir uzturā izmantot pēc iespējas vairāk saliktos ogļhidrātus (pilngraudu maize, griķi, dārzeņi), jo tie dod enerģiju mēreni un ilgākā termiņā. Tieši saliktie ogļhidrāti ir tie, kas dod sāta sajūtu, Kraņevskis skaidro.
Pašceptie kukulīši atšķiras cits no cita
Speciālists vērš uzmanību, ka mājās cepta maize katru reizi iznāk citādāka, bet veikalā nopērkamie baltmaizes kukulīši ir pilnīgi vienādi.
«Tie, kas mājās paši cep maizi, zina, ka katru dienu kukulītis sanāk citādāks. Tas ir normāli. Dabīga maize katru reizi būs citādāka. Tā ir dzīvība, un dzīvība nekad nebūs vienāda.
Bet ražotājs tā nevar rīkoties, jo patērētāji vēlas, lai maizes kukulītis vienmēr būtu vienāds. Ražotājs ir spiests pievienot mīklai dažādas mākslīgas piedevas, lai nodrošinātu maizei vienmēr vienādu izskatu,» ķīmiķis saka un piebilst, ka ne vienmēr vainojams maizes ražotājs, kas seko pircēju prasībām. Drīzāk var vainot pašus pircējus, kuri pieprasa perfektu un vienmēr vienādu maizi.