Šodienas redaktors:
Vita Daukste-Goba

Vecgada ēdienu nozīme svētku galdā

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Pavadot Veco gadu, būtiski zināt, ko apzīmē galdā liktie ēdieni!

  • Vecgada vakaru aizvadot, galdam jābūt bagātīgi klātam, lai nekā netrūktu arī nākamajā gadā.

  • Seno latviešu ticējumos Vecgada vakarā jāēd divpadsmit ēdieni, lai nākamajā gadā visi mēneši būtu veiksmīgi.

  • Ēdienu nozīme uz Vecgada vakara galda:

  • Zirņi – nebūs jāraud;

  • Skābi kāposti – salda dzīve;

  • Pīrāgi – mājīgums un omulība;

  • Āboli – skaistums;

  • Pupas – daudz bērnu;

  • Bietes – karstas asinis;

  • Dzērvenes – sārti vaigi;

  • Rutki – laba veselība;

  • Piparkūkas – grezna dzīve;

  • Zivis – bagātība;

  • Cūkas ribas un šņukurs – spēks un laime;

  • Zāļu tēja ar medu – svētība.

Uz augšu