Vidusjūras diēta paredz uzturā lietot arī pākšaugus: «Piemēram, pupiņas ir produkts, ko vajadzētu noteikti iekļaut ikdienas uzturā. Arī lēcas – sarkanās, zaļās vai brūnās. Ļoti vērtīgi produkti ir mūsu pašu pelēkie vai turku zirņi, kā arī dažādas pupiņas. Pākšaugi satur gan ogļhidrātus, gan olbaltumvielas, arī daudz šķiedrvielu, kas ļoti labi ietekmē organismu.»
Vidusjūras diētas piramīdā liela loma atvēlēta arī riekstiem, olīveļļai, sēklām, produktiem, kas dabīgi satur daudz labo tauku.
«Par to runā gan kardiologi, gan arī citi mediķi, ka taukiem uzturā ir jābūt, taču ir ļoti svarīgi izvēlēties īstos taukus. Tātad nevis treknos piena vai gaļas produktu taukus, bet uzsvars jāliek tieši uz sēklām un eļļām,» norāda uztura speciāliste. «Te gan uzreiz jāsaka, ka nav zināms, kad veikalā nopērkamās eļļas ir spiestas un cik ilgi tās stāvējušas veikalu plauktos caurspīdīgās plastmasas pudelēs. Tas ir produkts pannas ieeļļošanai, bet ne veselības veicināšanai,» uzsver Grīnberga.
Vidusjūras diēta paredz uzturā lietot kvalitatīvas pirmā spieduma elļas. «Labāk mazāk, bet iegādāties labu eļļu, kuru izmantot nevis cepšanai, bet gan svaigā veidā, piemēram, salātos,» norāda uztura speciāliste.
Kas eļļās ir tik vērtīgs? «Omega 3 taukskābes – tām piemīt pretiekaisuma īpašības, kas uzlabo šūnu jutību,» norāda Grīnberga.
Omega 3 taukskābes atrodamas treknās, sāļo ūdeņu zivīs. «Neesmu par uztura bagātinātāju vai uzturvielu lietošanu, bet omega 3 taukskābes noteikti rekomendētu uztura bagātinātāju veidā, pa vienam gramam dienā,» iesaka speciāliste.