Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Ušakova atmaskotāja aizturēšana ir pārspīlēta

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai arī pastāv šaubas par portāla "kompromat.lv" darbības interesēm, mediju eksperte Anda Rožukalne pauž viedokli, ka Nila Ušakova e-pasta saraksti publicējušā žurnālista Leonīda Jākobsona aizturēšana ir ļoti pārspīlēta reakcija. "Pārāk maza ažiotāža ir drīzāk par to, ka Ušakova kungs nav atbildējis par saturu," viņa norāda.

Papildināts ar informāciju no policijas un asociācijas viedokli

Valsts policija ceturtdien veica kratīšanu portāla "kompromat.lv" žurnālista Leonīda Jākobsona dzīvesvietā un pagaidām viņu līdz divām diennaktīm aizturējusi. Kratīšana notikusi kriminālprocesā, kas tika sākts pēc Rīgas mēra Nila Ušakova ("Saskaņas centrs") iesnieguma par viņa elektroniskā pasta sarakstes noplūdi.

Jākobsona advokāts Andris Baumanis aģentūrai BNS norādījis, ka žurnālists aizturēts pēc Krimināllikuma panta 164.1. daļas – korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas un citas informācijas noslēpuma pārkāpšanu. Kratīšanā atsavināts dators, vairāki telefoni, apmēram 300 disku. "Visus informācijas nesējus, ko atrada, arī atsavināja," piebilst advokāts.

Viņš apstiprina, ka kratīšana un aizturēšana notikusi kriminālprocesā par Ušakova elektroniskā pasta sarakstes noplūdi. Lēmumā par kratīšanas izdarīšanu tiesnesis tikai norādījis, ka "pastāv pamatotas domas, ka kaut kas varētu atrasties dzīvoklī, tāpēc vajadzētu apskatīties".

Žurnālists uzskata, ka tā bijusi Ušakova atriebība

Pats Jākobsons uzskata, ka kratīšana un aizturēšana notikusi kā atriebība par to, ka viņš publicējis Ušakova elektroniskā pasta saraksti.

"Man šķiet, ka šāda reakcija ir ļoti pārspīlēta," vērtējot notikušo sarunā ar TVNET teic mediju eksperte Anda Rožukalne.

"Vai sabiedrībai labums uzzināt kāda politiķa dzīves aspektu nav lielāks par viņa aizskārumu?"

jautājot turpina mediju eksperte. Viņa uzskata, ka šis gadījums ir tikpat skaļš kā pirms gada Neo lietā aizturētās TV žurnālistes Ilzes Naglas gadījums.

Rožukalne: Ušakovam būtu jāskaidro saturs, nevis jānoliedz informācija

"Šis portāls mediju telpā ir mazāk manāms. Ir izteiktas šaubas, vai tas uzskatāms par tipisku mediju un vai cilvēki, kas tur strādā būtu vērtējami kā žurnālisti," uz medija iespējami aizdomīgo izcelsmi norāda mediju eksperte. Jāpiebilst, ka kompromat.lv atšķirībā no citiem portāliem nesaņem naudu par reklāmām.

"Pārāk maza ažiotāža ir drīzāk par to, ka Ušakova kungs nav atbildējis par saturu. Nezinot, cik likumīgi tā informācija ir iegūta un te ir zināma līdzība ar "WikiLeaks". Būtu jāizdiskutē un jānoskaidro ne tikai kā informācija ir iegūta, bet arī pats tās saturs. Lai amatpersona, uz kuru tas attiecas, skaidro saturu, nevis noliedz," teic Rožukalne.

Policija rīt lems, ko darīt ar aizturēto

Par tālākām procesuālajām darbībām attiecībā uz Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) elektroniskā pasta uzlaušanas lietā aizturēto portāla "kompromat.lv" pārstāvi Leonīdu Jākobsonu Valsts policija (VP) lems rīt, 17.decembrī, informēja Jākobsona advokāts Andris Baumanis.

Pēc klienta apciemošanas policijas aizturēšanas vietā Čiekurkalnā Baumanis šovakar pastāstīja, ka izmeklētāji viņam esot "devuši mājienu" sestdien ap plkst.11 ierasties VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes ēkā Rīgā, Stabu ielā. Advokāts pieļauj, ka tad arī viņš uzzinās, ko policijas darbinieki grasās darīt tālāk - pratināt Jākobsonu, piemērot viņam ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli vai arī vest uz tiesu un prasīt apcietināt aizturēto.

Rīt pēcpusdienā aprit 48 stundas, kopš "kompromat.lv" pārstāvis tika aizturēts. Kriminālprocesa likumā teikts, ka procesa virzītājam, kas šajā gadījumā ir policija, ne vēlāk kā 48 stundu laikā jāizlemj par aizturētā atzīšanu par aizdomās turēto vai apsūdzēto un par drošības līdzekļa piemērošanu. "Mums jābūt kaujas gatavībā," atzina advokāts.

Pats publicists joprojām uzskata, ka aizturēšanas mērķis ir viņu morāli un fiziski ietekmēt, tomēr nekādu pierādījumu tam nav, tie ir tikai pieļāvumi, sacīja advokāts.

Starptautiskā asociācija nosoda notikušo

Tikmēr starptautiskās žurnālistu organizācijas "Reportieri bez robežām" līdzstrādnieks Baltijā publicists Imants Liepiņš informēja, ka organizācija stingri nosoda Jākobsona aizturēšanu un pieprasa viņu nekavējoties atbrīvot.

"Ir nepieļaujami, ka Eiropas Savienības dalībvalstī kāds var tikt apcietināts par informācijas publicēšanu medijos. Turklāt, konfiscējot žurnālista datorus, datu nesējus un serverus, var tikt apdraudēti žurnālista informācijas avoti, radot spiedienu uz žurnālistu un tādā veidā cenšoties panākt, lai viņš atklāj, kā ieguvis informāciju," organizācijas "Reportieri bez robežām" galvenās mītnes Parīzē izplatīto paziņojumu aģentūrai LETA citēja Liepiņš.

Nopludināta Rīgas mēra sarakste ar Krievijas vēstniecību

Portāls "pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka atsevišķiem medijiem pilnā apmērā vai pa daļām ir noplūdināta Ušakova elektroniskā pasta sarakste – vairāki tūkstoši vēstuļu.

Par Ušakova elektroniskā pasta sarakstes kopiju nonākšanu portāla rīcībā nesen paziņoja interneta portāls "kompromat.lv".

Sarakste rāda, ka par spiegošanu aizdomās turētajam Krievijas vēstniecības Rīgā darbiniekam Aleksandram Hapilovam, kurš 2009.gada pavasarī bija spiests pamest Latviju, iespējams, Ušakovs sūtījis diezgan nepārprotama satura vēstījumus, kas varētu liecināt arī par Krievijas vēstniecības finansējuma saņemšanu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu