Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

7 padomi, kā pareizi uzglabāt Latvijā audzētās eglītes

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ja vēlamies, lai mūsu mājokli pārņem svaigu skuju smarža un mūsu Ziemassvētku eglīte izgreznota, smaržojoša un krāšņa mūs priecē līdz pat Vecgada vakaram, eksperti iesaka izvēlēties Latvijā audzētu eglīti. Lai eglīti kuplu un smaržīgu saglabātu ilgāk, t/c «Mols» sadarbībā ar egļu audzētājiem sagatavojis ieteikumus, kā pareizi uzglabāt Latvijā audzētas eglītes.

  • Nenesiet eglīti uzreiz siltā telpā. Krasās temperatūras maiņas dēļ skujas birs daudz un strauji. Vispirms pāris stundas paturiet eglīti kāpņu telpā vai koridorā, kur nav tik silts kā istabā.
  • Kad izvēlies eglītes atrašanās vietu telpā, pārliecinies, lai tuvumā neatrastos radiatori vai citas sildierīces.
  • Nocirstās eglītes pirms likšanas spainī apmēram 8-10 cm no stumbra apakšdaļas jāatbrīvo no mizas un jāapstrādā ar asu nazi, lai atvērtu svaigas poras.
  • Lai eglīte ilgāk izskatīto labi, tā jāuzstāda spainī ar mitrām un tīrām smiltīm. Pirms ieberat smiltis, spainī ielejiet aptuveni litru ūdens ar nelielu glicerīna vai želatīna daudzumu vai arī aspirīna tableti un divas karotes cukura. Egli jāuzstāda aptuveni 20 cm dziļumā un periodiski jāaplaista.
  • Ja nav pieejamas smiltis, eglīti var uzstādīt ūdens traukā, ūdenim pievienojot nedaudz citronskābes un krīta.
  • Vispierastākais variants ir eglītes uzstādīšana egles kājā (krustiņā), bet tādā gadījumā ieteicams pie egles kāta pielikt mitru lupatiņu, kura katru dienu jāmitrina ar ūdeni.
  • Egles zarus var laiku pa laikam apsmidzināt ar ūdeni, tas palīdzēs kokam ilgāk saglabāt svaigumu.
Uz augšu