Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

10 lietas, ko iegādāties Ziemassvētku tirdziņos

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas vecpilsētas pašā sirdī - Doma laukumā un arī daudzviet citur Rīgā un, protams, ne tikai galvaspilsētā, izvietoti vairāki Ziemassvētku gadatirdziņi - gan lieli, gan mazi. Tajos tiek piedāvātas dažnedažādas lietas, no maziem suvenīriem līdz lielām svētku eglēm un skaistiem adventes vainagiem. TVNET devās uz Doma laukumu, lai iemūžinātu visus šos svētku laika labumus, un, lūk, ko mēs redzējām. Dodies uz kādu no tirdziņiem arī tu!

 
Foto: tvnet

Piparkūkas

Piparkūkas ir tradicionāls Ziemassvētku ēdiens gandrīz visā pasaulē, tai skaitā Latvijā. Vairums ģimeņu, gatavojoties svētkiem, pašas cep piparkūkas, un Ziemassvētki nav iedomājami bez to smaržas!

Eiropā piparkūkas pazīstamas kopš 992. gada, kad Francijā to pagatavošanu sāka mācīt armēņu mūks Nikopoles Gregorijs. Mūki piparkūkas gatavojuši eņģeļu un svēto formās, un šīs piparkūku formas populāras līdz pat mūsdienām.

 
Foto: tvnet

Cimdi

Siltākām rociņām ziemas aukstajā laikā tirgū var iegādāties vilnas cimdiņus ar Latvijas ornamentiem. Atbalsti vietējo ražojumu!

 
Foto: tvnet

Siltas mājas čības

Tirgū var iegādāties siltākiem un mājīgākiem vakariem pūkainas aitas vilnas čības.

 
Foto: tvnet

Koka darbarīki

Latvijas amatnieku meistardarbi: koka virtuves rīki vai koka ķemmes.

Amatniecība – sīkražošana, kuras pamatā ir roku darbs un vienkārši darbarīki. Latvijā amatniecība no zemkopības atdalījās ap 10. gs., līdz ar ko amatnieki kļuva meistarīgāki.

 
Foto: tvnet

Karstvīns

Siltākai pastaigai pa Ziemassvētku gadatirdziņu un svētku noskaņai.

Karstvīns ir ļoti demokrātisks dzēriens, tā gatavošanā var ļauties eksperimentiem un fantāzijai - tradicionāli karstvīna gatavošanā tiek izmantots pussalds sarkanvīns, bet ļoti labi garšo arī karsts baltvīns (īpaši labi noder Muscat vīnogu šķirnes baltvīns) un pat sidrs.

Vienīgais noteikums, ko nevajadzētu pārkāpt, - vīnu nedrīkst pārvārīt.

Tas ir jāuzsilda līdz 70-80 grādiem jeb līdz pirmajiem garaiņiem.
 
Foto: tvnet

Medus

Īsts medus, kas nāk no Latvijas laukiem un bitēm.

 
Foto: tvnet

Vaska sveces

Dažādu formu, sākot ar eglītēm un beidzot ar zvēriņiem. Lieliska dāvana kādam tuvajam Ziemassvētkos.

 
Foto: tvnet

Dzintara rotaslietas

Latvijas dārgakmens - dzintars, kas ir arī ārstniecisks akmens. Latvijā tam ir sena vēsture un nozīme.

 
Foto: tvnet

Latvijā ražotas preces

Latvijā ražoti ādas maki, siksnas, somiņas, virtuves dvieļi un citi ikdienā noderīgi aksesuāri un lietas.

 
Foto: tvnet

Vilnas zeķītes

Latvijā adītas vilnas zeķes ar Latvijas ornamentiem gan radīs Ziemassvētku noskaņu, gan sasildīs pēdas aukstajā ziemas laikā.

Uz augšu