Atklātie kapi ir daļa no Svētās Ģertrūdes baznīcas kapiem (42)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas centrā arheologi atklājuši daļu no Svētās Ģertrūdes baznīcas kapiem, to žurnālistiem šodien atklāja "Arhitektoniskās izpētes grupas" arhitekts Mārtiņš Lūsēns.

"Līdz šim Rīgas centrā arheologi nebija atklājuši tik lielu kapsētu. Atklātie kapi ir viduslaiku Svētās Ģertrūdes baznīcas kapsēta," norādīja Lūsēns un informēja, ka jau iepriekš bija zināms, ka šajā vietā ir senās kapsētas, tādēļ pirms SIA "Arts Plaza" pasūtījuma mājas celtniecības saskaņā ar Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomes lēmumu topošās jaunbūves vietā tiek veikti arheoloģiskie izrakumi.

Arheoloģisko darbu gaitā noskaidrots, ka apbedījumi šeit veikti 15. līdz 17.gadsimtā. Trīs nedēļu laikā atrastas 78 mirstīgās atliekas, bet turpmākā laikā to skaits varētu pieaugt. Katru dienu tiek atrakti astoņi līdz 12 apbedījumi, informēja Lūsēns.

Arheologs informēja, ka šie viduslaiku kapi tik labi ir saglabājušies tādēļ, ka vietu nav skārusi 19.gadsimta apbūve.

Kā informēja Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūta Antropoloģijas pētījumu laboratorijas vadītājs, vēstures doktors Guntis Gerhards, visi atrastie kauli tiek attīrīti, precīzi fiksēti un datēti, lai vēlāk varētu noteikt mirušo dzimumu, vecumu un iespējamās patoloģijas.

Gerhards minēja, ka daļa no veselajiem skeletiem nonāks Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūta Antropoloģijas laboratorijā Salaspilī, taču vairums kaulu tiks pārbedīti Rīgas kapsētās.

Kā ziņots, plānots, ka Brīvības ielā 44, Dzirnavu un Brīvības ielas stūrī, cels daudzfunkcionālu ēku, kurai tiks uzbūvēti arī trīs pagrabstāvi.

Ēkā pirmajā un otrajā stāvā paredzētas telpas veikaliem, no trešā līdz sestajam stāvam - birojiem, bet septītajā un astotajā stāvā - dzīvokļi.

Arī pagraba pirmajā stāvā paredzēts iekārtot veikalus, otrais stāvs tiks izmantots kā preču noliktava, bet trešajā pagrabstāvā būs autostāvvieta 98 mašīnām.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu