Šodienas redaktors:
Artūrs Guds
Iesūti ziņu!

Katram ēdienam savs vīns?

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad runa ir par ēdienu un vīna saskaņošanu, iespējas, protams, ir bezgalīgas, bet nepastāv pareizas vai nepareizas kombinācijas. Protams, dažas kombinācijas būs labākas par citām, bet, tikai eksperimentējot ar jūsu mīļākajiem ēdieniem un vīniem, jūs atklāsiet, kādas tās ir.

Atcerieties, ka nozīme ir ne tikai tam, ko gatavojat, bet arī kā to gatavojat. Tālāk daži ieteikumi, kuri jāievēro, lai atvieglotu eksperimentēšanu.

1. Vīnam ēdiens ir "jāuzslavē", nevis jāpārspēj, tāpēc vienkārša lieta, kas jāatceras, ir „viegls ēdiens - viegls vīns, smagāks ēdiens - smagāks vīns”.

2. Zupas, salāti un viegli ēdieni garšos vislabāk kopā ar vieglu, parasti baltu vīnu. Spēcīgāki ēdieni ar pilnīgāku garšu var labi saderēt ar cēlākiem, stiprākiem vīniem. Tā ir acīmredzama likumsakarība. Tagad apskatīsim dažus izplatītus ēdienus.

Zivs

Daudzi vīni var paslēpt zivju zupas smalko garšas gammu, tāpēc centieties izmantot kaut ko vieglāku un svaigāku, kas ļaus zivs garšai "spīdēt" tam cauri. Dažas drošas lietas:

- Sauvignon Blanc Jaunzēlandes versijas ir īpaši labas, jo tās ir vieglas, ar apelsīna un citrona garšu;

- Sancerre & Pouilly Fumé - arī gatavoti no Sauvignon Blanc, šie Francijas vīni ir vāji, zālaini un lieliski vispusīgi zivs vīni;

- White Bordeaux. Parasti Sauvignon Blanc un Semillon (kas tam piešķir papildu bagātību) maisījums, šis vīns var tikt lietots ar bagātākas garšas zivi un mērcēm. Tas ir īpaši labs ar kūpinātu lasi, bet labi sader ar ļoti dažādiem ēdieniem;

- Muscadet-Sur-Lie un Chablis - divi franču vīni, kuri ir klasiski austeru un gliemeņu biedri;

- Chardonnay. Bagātāki zivs ēdieni prasa smagākus vīnus, un daudzi Kalifornijas un Austrālijas Chardonnay lieliski atbilst šīm prasībām. Labāk tomēr izvairīties no pārāk stipras miecvielu garšas vīniem, jo tie var „uzveikt” zivi;

- Pinot Grigio - labs daudzpusīgs vīns, tā neitrālais raksturs padara to ļoti elastīgu ar zivs un citiem ēdieniem;

- Riesling, it īpaši Austrālijas versijas, kurām ir jauka laima sulas garša, ideāli sader ar zivi;

- Pinot Noir. Jā, dzert sarkanvīnu ar zivi arī var! Pinot Noir labi sader ar lasi, taču pamēģiniet to arī ar grilētu zivi vai jebkurā laikā, kad ēdat zivi un vienkārši vēlaties dzert sarkanvīnu.

Gaļa

Gaļas stiprāka garša prasa bagātīgus vīnus, un reti kas ir tikpat labi baudāms kā labs bifšteks un glāze Cabernet Sauvignon. Te būs daži sākuma punkti:

- Liellopu gaļa un bifšteki. Cabernet Sauvignon ir klasisks sarkanās gaļās biedrs. Cabernet vīni no Kalifornijas, Austrālijas, Čīles vai Bordeaux – visi labi der. Merlot un Syrah/Shiraz ir arī lieliska izvēle;

- Jēra gaļa. Bordeaux un Rioja ir lieliska izvēle, taču pamēģiniet arī savu iemīļoto sarkanvīnu un pasakiet, ko domājat;

- Sautējumi. Bagātīgi, spēcīgi sarkanvīni šajā gadījumā parasti der vislabāk, un pastāv daudzi varianti. Cêtes-du-Rhône, Syrah/Shiraz un Zinfandel – visi labi der;

- Cūkgaļa un teļa gaļa. Gan sarkanvīns, gan baltvīns ir vienādi labi kopā ar cūkgaļu. Izvelieties vieglākus sarkanvīnus, kā Pinot Noir, Beaujolais vai Chianti, vai maigākus sarkanvīnus, kā Merlot. Chardonnay ir laba „cūkgaļas vīna” izvēle;

Mājputnu gaļa. Pastiprinoties garšai no vistas gaļas līdz fazāna gaļai, vajadzētu izvēlēties attiecīgi arī spēcīgākus vīnus. Ar putnu gaļu labi sader plašas izvēles vīna veidi, it īpaši Chardonnay un Pinot Noir. Stiprs Chardonnay labi sader arī ar zoss gaļu. Spēcīgas garšas mājputnu gaļa un medījumu putnu gaļa bez problēmām sader ar sarkaniem Bordeaux, Cabernets un Merlot vīniem.

Citi

- Pica. Domājiet par sarkanvīniem. Itālijas sarkanvīni, tādi kā Chianti, Valpolicella vai tie, kuri pagatavoti no Sangiovese vīnogām, ir īpaši labi, un arī Zinfandel labi der. Nedomājiet pārāk daudz par jūsu picas vīnu; vienkārši baudiet to.

- Pasta. Ja makaroniem ir krējuma un zivs mērce, nosliecieties uz baltvīniem, tādiem kā Pinot Grigio, un svaigiem Chardonnay vīniem, kā Macon-Villages. Ar sarkanām mērcēm, gaļas mērcēm un lazanju dodiet priekšroku bagātīgākiem sarkanvīniem. Derēs jebkurš itāļu vīns, kā arī Zinfandel vai Syrah/Shiraz.

- Veģetārie ēdieni. Tā ir tik visaptveroša kategorija, ka viss ir atkarīgs no pagatavošanas un garšvielām. Ja tas ir parupjš, pikants ēdiens, Pinot Noir derēs ideāli. Ja tas ir vieglāks, tajā ir vairāk dārzeņu, tad varbūt labāk derēs kāds baltvīns, piemēram, Chardonnay.

Deserts

Daudziem cilvēkiem deserta vīns aizstāj desertu, bet, ja izvēlaties pasniegt vīnu ar desertu, te būs daži ieteikumi, pamatojoties uz ēdiena veidu.

Augļi. Atsevišķi vai kūkās, augļi brīnišķīgi sader ar saldiem vīniem. Skābums augļos ir jauks kontrasts vīna saldumam. Pamēģiniet Sauternes, vēlas ražas Riesling vai Muscat vīnus.

Šokolāde ir ļoti populāra deserta ēdienos, taču ir grūti savienojama ar vīniem. Daudziem cilvēkiem garšo Merlot ar šokolādi, un brūnganu portvīnu riekstu garša arī ir lieliski savienojama.

Biezi deserta ēdieni: ja deserts jau ir salds un biezs, izvēlieties kā pavadījumu vieglu, atspirdzinošu Moscato d''Asti vai Champagne.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu