Lai arī nosaukums ne visai kārdinošs - cūku pupas jeb lauku pupas - to vērtību un garšu novērtē ne vien lauku cilvēki, kuri gadu no gada tās sēj savos piemājas dārziņos, bet arī pasaules klases restorānos. Kāpēc tev atpalikt - kamēr vēl pākstis zaļganas un nav sākušas kalst - pagatavo arī tu kaut ko no cūku jeb lauku pupām!
Cūku pupas - izsmalcināta delikatese (4)
Uzturzinātnieki norāda, ka pupas vispār ir ļoti vērtīgas, jo spēj nodrošināt mūsu organismu ar tam nepieciešamajām vielām un gādāt par tā labsajūtu. Cūku pupas satur daudz cukura, daudz šķiedrvielu un pektīnu, kas palīdz izvadīt no organisma smago metālu sāļus. Pupas satur olbaltumvielas, nedaudz tauku, ogļhidrātus, dažādus vitamīnus, karotīnus, minerālvielas, jodu. Kā norādījis dietologs Andris Brēmanis, pākšaugos ir arī komponenti, kas optimizē holesterīna līmeni asinīs. Tomēr pārmērības arī pupu ēšanā nav vajadzīgas, jo tās mēdz vēderā veicināt gāzu veidošanos.
No pupām gatavo dažādus ēdienus - sautējumus, zupas, otros ēdienus, salātus, vinegretu. Ja pupas novāra sālsūdenī, tās labi garšo ar sieru. Piedāvājam 5 receptes, ko vari izmēģināt arī tu!
* Ar pākstīm vārītas pupas
Ņem cūku pupas pākstīs, liek katlā, pievieno sāli, uzlej ūdeni un liek vārīties. Vāra līdz brīdim, kad pāksts maina krāsu un pati sāk vērties vaļā, pašas pupas vidus ir mīksts, bet apvalks vēl nedaudz stingrs. Ēdot izlobītām pupām var kaisīt virsū vēl sāli un piparus, uzdzert kefīru vai rūgušpienu.
* Cūku pupas zemnieku gaumē
Vienai personai nepieciešami aptuveni 300 grami cūku pupu, 200 grami kūpinātas cauraugušas cūkas gaļas, neliels sīpols, 2 ēdamkarotes saldā krējuma, 3 ēdamkarotes skābā krējuma, sāls, pipari. Cūku pupas izņem no pākstīm un vāra sālsūdenī. Pannā apcep gaļu kopā ar smalki sagrieztu sīpolu. Tad pievieno saldo un skābo krējumu. Tad pievieno sāli, piparus un cūku pupas. Visu kopā mazliet pasautē un kārto uz šķīvja.
* Cūku pupu pastēte
Ņem 500 g cūku pupu, olīveļļu, ķiploka daiviņu, tostermaizes šķēles, sviestu. Cūku pupas novāra sālsūdenī, kamēr tās kļūst mīkstas, izņem no ūdens, izloba no mizām, atdzesē. Sablenderē pupas, ķiploka daiviņu un 1 -2 ēd.k. olīveļļas. Sagrauzdē tostermaizi un uz tās ziež sagatavoto pastēti.
* Pupu biezeņzupa
Ņem ap 500 g cūku pupu, nomazgā siltā ūdenī, pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz dažām stundām, pēc tam ūdeni nokāš, uzvāra, ieliek tajā pupas, notīrītus burkānus, pētersīļus, sīpolus un vāra uz mazas uguns, līdz pupas mīkstas. Pēc tam burkānus, sīpolus un pētersīļus izņem, novārījumu izkāš, bet pupas un apceptus puravus izberž caur sietu, atšķaida ar novārījumu, pievieno sāli un uzvāra. Tikmēr ņem miltus un nedaudz tos uzkarsē sviestā, atšķaida ar karstu pienu un caur sietu ielej biezeņzupā, izmaisa, uzvāra un atstāj siltumā. Tad ņem 2 olas un sakuļ olu dzeltenumus, atšķaida ar karstu pienu un ielej caur sietu zupā. Pievieno sviestu. Pie zupas pasniedz baltmaizes grauzdiņus.
* Pupas ar tomātiem un sīpoliem
Novāra ap 500 g pupu (bez pākstīm). Kad pupas mīkstas pievieno tām eļļā apceptus sīpolus un tomātus. Var pievienot arī ar sāli saberztu ķiploku, zaļumus un žāvētu krūtiņu. Visu labi samaisa un sautē 10 minūtes. Ēdot var pievienot skābo krējumu.