Šodienas redaktors:
Artūrs Guds
Iesūti ziņu!

Kokteiļi bez alkohola

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pašu pirmo kokteiļu izgudrotāji diez vai bija ko dzirdējuši par veselīgu dzīvesveidu, un viņu brūvējums varēja būt diezgan baiss. Jo sevišķi, ja ticam vienam no nostāstiem par kokteiļu izcelsmi: senos laikos krodzinieki rumu, brendiju, džinu, viskiju un citus stipros dzērienus glabāja lielās mucās un, kad līmenis mucā jūtami noplaka, dzēriens sāka zaudēt smaržu un stiprumu, visus tādus atlikumus salēja kopā citā mucā un pārdeva par zemāku cenu. Viņi nu gan brīnītos, ka kokteilis var būt arī bezalkoholisks. Šodien kokteiļi bez grādiem ir iekarojuši līdztiesīgas pozīcijas un to receptes ir viegli pieejamas pavārgrāmatās, žurnālos, pat satiksmes drošībai veltītās mājas lapās internetā.

Bezalkoholisko kokteiļu priekšrocība ir iespēja tos baudīt pēc patikas gan pieaugušiem, gan bērniem, gan autobraucējiem, gan ļaudīm ar stingru morāli vai dzeršanu atmetušiem alkoholiķiem.

Nav priekšvēlēšanu dzērieni

Kokteilis ir kas vairāk par līdzekli slāpju remdēšanai. Tas ir kaut vai pavisam neliels, tomēr pasākums, uzmanības apliecinājums un brīdis, kas atvēlēts nesteidzīgai dzēriena baudīšanai. Arī bezalkoholisku kokteili var gatavot, izmatojot to pašu mājas bāra inventāru, pasniegt greznās glāzēs un attiecīgi izrotāt. Kokteilis jāpasniedz tūlīt pēc pagatavošanas. Viesībās kokteiļu jaukšanu var padarīt par programmas naglu, ļaujot visiem interesentiem nodemonstrēt savas receptes.

Daudziem populāriem alkoholu saturošiem kokteiļiem ir bezalkoholiskie līdzinieki. Tas gan iespējams tikai līdz zināmai robežai, par ko recepšu krājumu veidotāji reizēm atļaujas ironizēt. Piemēram, bezalkoholiskais martini: ielieciet glāzē vienu olīvu un... baudiet. Taču netrūkst arī kokteiļu, kur stipros dzērienus var sekmīgi aizstāt ar citām sastāvdaļām vai vienkārši nepievienot. Garša gan atšķiras, taču reizēm pat nevar pateikt, ka alkohols nav pielikts. Starp citu, tajos retajos vēstures periodos, kad stipro dzērienu lietošana bija aizliegta ar likumu, kokteiļus ar nolūku gatavoja tā, lai nomaskētu pievienoto alkoholu.

Kokteiļa vārds rakstu avotos pirmoreiz minēts 19. gadsimta sākumā. Tas tiek aprakstīts kā stimulējošs šķidrums, kas ir labs priekšvēlēšanu dzēriens, jo tas dod sirdij drosmi, bet galvai skurbumu. Bezalkoholiskie kokteiļi no šāda viedokļa vēlētāju ietekmēšanai neder, un jauki, ka tā.

Vitamīnu tiesai

Gan garšīgi, gan veselīgi ir kokteiļi no svaigiem augļiem, ogām un svaigām sulām. Daži cilvēki kokteiļos jauc sulas, kas spiestas no dārzeņiem, zaļbarības, ārstniecības augiem u.c. Pašas par sevi šādas sulas bieži nav garšīgas, bet, sajauktas ar citām sastāvdaļām, izrādās gluži baudāmas un piešķir savdabīgu garšas niansi.

Jauks kokteilis, kas vienlaikus ir dzēriens un ēdiens, ir viegli pagatavojams no zemenēm un piena. No zemenēm, kam pievienots nedaudz cukura, ar blendera palīdzību pagatavo biezeni, putojot pa daļām pievieno pienu. Var izmantot arī kefīru vai jogurtu, bet tievētāji labprāt kokteiļos lieto paniņas. Kokteilī dažādās proporcijās var kombinēt augļu un dārzeņu sulas, aromatizēšanai pievienojot arī kanēli, ingveru, vanilīnu u.c. Lietojot skābus augļus un ogas, kokteiļa saldināšanai ir ērti izmantot gatavos sīrupus, kuri veikalos nopērkami diezgan plašā klāstā. Atspirdzinošos kokteiļos liek arī ledu, sasmalcinātu vai kubiņos.

Ar saldējumu

Saldējuma kokteiļus pazīstam kopš bērnības. Visvienkāršāk ir saputot saldējumu ar kādu biezsulu. Izvēloties sulu, jāpievērš uzmanība, lai tajā būtu pietiekami liels mīkstuma saturs. Par pamatu kokteilim var ņemt arī svaigi gatavotu ogu vai augļu biezeni, to pēc vajadzības saldinot. Ja kokteiļa konsistence šķiet par biezu, var pievienot pienu, bet, ja saldējuma kokteilis iznācis par šķidru, tur grūti ko labot.

Mēdz gatavot arī saldējuma kokteiļus ar pludiņu – kad kokteilis sajaukts, glāzē ieliek saldējuma bumbiņu.

Sāļi un pikanti

Ja negaršo saldi bezalkoholiskie kokteiļi, var gatavot ko pikantāku. Sāļajiem kokteiļiem plaši izmanto tomātu sulu, kam dažādās attiecībās pievieno citu dārzeņu un augļu sulas, sāli, piparus, zaļumus, asās mērces utt. Tāpat par pamatu var ņemt svaigi gatavotu dārzeņu biezeni. Arī no skābpiena produktiem iznāk labi sāļie kokteiļi.

***

RECEPTES

• Izspiež sulu no 2 apelsīniem, pievieno 1 nomizotu sagrieztu banānu un šķipsniņu malta ingvera. Visu kārtīgi saputo ar blenderu, lej glāzē, rotā ar apelsīna šķēlīti.

• Blenderā saputo 1 glāzi ananasu sulas ar 3 sīkos gabaliņos sagrieztām ananasu šķēlītēm, 1 tējkaroti medus un 1 tējkaroti cukura. Beigās pielej nedaudz gāzēta minerālūdens.

• Ņem 1 glāzi tomātu sulas, 1 glāzi citronu sulas un 1 glāzi apelsīnu sulas, sajauc.

• Ar blenderu pagatavo biezeni no 1 banāna,10 vidēji lielām zemenēm un nedaudz ķiršu sīrupa, putojot pievieno 2 glāzes ābolu sulas.

• Glāzē liek kārtiņu sasmalcināta ledus, 8 zemenes, kas sagrieztas šķēlītēs, pārlej ar 150 g ananasu sulas, vidiņā lej 60 g kokosriekstu piena.

• 3 avokado sagriež, pievieno 100 g cukura un sastrādā ar blenderu viendabīgā masā, pielej 500 g piena un kārtīgi saputo.

• Šeikerā lej 150 g apelsīnu sulas, 150 g greipfrūtu sulas, 150 g piena un nedaudz cukura sīrupa, kārtīgi sakrata.

• Tomātu sulai vienādās daļās pievieno kefīru, pieliek sāli, nedaudz cukura, maltus melnos piparus, tabasco mērci. Sajauc, uzkaisa sīki kapātus zaļumus.

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu