Pīlādži kļūst aizvien košāki un gatavāki. Tie ne tikai padara krāšņāku rudeni, bet ir arī vērtīgs dabas ārstniecības līdzeklis vai vienkārši našķis
Pīlādži kā organisma attīrītājs (1)
Dabā sastopami vairāki desmiti pīlādžu veidu, to ogas jau kopš seniem laikiem izmantotas kā vitamīnu avots, garšviela un palīgs cīņā ar dažādām kaitēm. Pīlādžogas der gan žāvēšanai, gan sulām, turklāt tās labi glabājas. Daudziem nepatīk ogu rūgtenā garša, taču tā samazinās pēc salnām, kā arī ogas sasaldējot. Dažādā literatūrā var rast informāciju, ka košās ogas palīdz cīņā ar aterosklerozi, tāpat tās normalizējot holesterīna daudzumu asinīs. Pīlādži arī palīdz cīņā ar aknu, nieru, locītavu, kuņģa un zarnu trakta slimībām, diabētu, mazasinību. Kaltēti pīlādži ieteicami gremošanas veicināšanai. Šim mērķim pietiek reizē apēst tikai nedaudz vairāk kā desmit ogas. Turklāt karotinoīdi un pektīnvielas palīdz attīrīt organismu no dažādiem sārņiem. Pīlādžogas satur P-aktīvās vielas, C vitamīnu, A vitamīna provitamīnu, tāpat arī dzintarskābi, ābolskābi, citronskābi, sorbīnskābi un dažādas aminoskābes. Ir dažādi veidi, kā pašiem pagatavot pīlādžus ziemai. Tos iespējams žāvēt. Lai to izdarītu, savāktās ogas ieteicams nomazgāt un žāvēt apmēram 60 – 70 grādu karstā cepeškrāsnī. No pīlādžogām iespējams pagatavot arī sulas, želejas un ievārījumus. Pīlādžu želeju var pagatavot no kilograma pīlādžogām, kilograma cukura un glāzes ūdens. Ogas ir jānomazgā un jānoplaucē verdošā ūdenī, tad jāvāra ūdenī mīkstas. Izvārītās ogas jāizberž caur sietu, pēc tam masai pievieno cukuru un vāra, līdz želeja gatava. Gatavību iespējams pārbaudīt, uz šķīvja uzpilinot nelielu daudzumu želejas – ja tā vairs neizplūst, ir gatava. Želeju iespējams pagatavot arī no pīlādžiem, kas novākti pēc salnas, iztvaicējot sulu tvaicējamā katlā. Tad karstā sula jāsajauc ar cukuru attiecībā viens pret vienu un jāpilda burkās. Viens no ievārījuma pagatavošanas veidiem paredz izmantot 1400 gramus pīlādžu, 600 g ābolu, divus kilogramus cukura, kā arī divas vaniļas standziņas. Pīlādži jānomazgā, bet āboli jānomizo un jāsagriež mazos gabaliņos. Pīlādžus, ābolus, cukuru un vaniļas standziņas liek katlā un vāra, ik pa laikam noputojot. Ievārījums gatavs tad, kad ābolu gabaliņi kļūst caurspīdīgi. Gatavo ievārījumu pilda burkās. Ieteicams burciņas aizvākot ar metāla vākiem. Cita recepte paredz ievārījuma pagatavošanai izmantot kilogramu pīlādžogu, kas novāktas pēc pirmās salnas, kilogramu cukuru un glāzi ūdens, kā arī vanilīnu. Ogas noskalo un notecina sietā. Ūdeni ar cukuru savāra sīrupā, pievieno ogas un vāra, noņemot putas. Karstu ievārījumu pilda burkās un aizvāko.