Iesūti ziņu!

Īpaši veselīgā Ķīnas baltā tēja (9)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: flickr Photostream

Baltā tēja pēdējos gados ir guvusi milzu popularitāti, un to iecienījuši ļoti daudzi tējas mīļotāji visā pasaulē. Tā ir tēja ar maigu, saldenu garšu, kuru dzerot nepaliek, piemēram, zaļajai tējai raksturīgā zāles pēcgarša. Ārpus Ķīnas robežām šī tēja ir pazīstama salīdzinoši nesen, tā parasti ir arī dārgāka par citām tējām.

Baltā tēja tiek iegūta no tā paša koka, no kura iegūst melno vai zaļo tēju. Atšķirīgs ir šīs tējas ievākšanas un apstrādes process. Tēja tiek iegūta, novācot no tējas koka jaunas lapas, kuras vēl nav līdz galam nogatavojušās. Atšķirībā no zaļās vai melnās tējas, baltās tējas lapas tiek ievērojami mazāk pārstrādātas termiski un žāvējot un šā iemesla dēļ baltā tēja arī tiek uzskatīta par īpaši veselīgu cilvēka organismam.

Baltajā tējā ir daudz antioksidantu, kas palīdz daudzu slimību profilaksei. Tējā ir vitamīni C, P un B1. Zinātnieki pēc baltās tējas sastāva izpētes apgalvo, ka tās lietošana uzturā samazina risku saslimt ar vēzi, kā arī palēnina ādas novecošanās procesus, palēninot elastāna un kolagēna daudzuma samazināšanos organismā, kas ir galvenās vielas, kas atbild par ādas elastību, tonusu un spēju atjaunoties. Pētījumi pierāda, ka baltā tēja uzturā paaugstina imunitāti, palīdz cīnīties ar vīrusiem un bīstamām infekcijām un pat labvēlīgi ietekmē zobu veselību. Interesanti: lai baltā tēja labvēlīgi iedarbotos uz veselību un aizkavētu novecošanu, ir nepieciešams pavisam neliels šīs tējas daudzums. Piemēram, tika pierādīts, ka ādas grumbu veidošanos spēj aizkavēt pat mazāk nekā viena tējas tasīte dienā.

Baltā tēja veikalos un tējnīcās sastopama ar dažādiem ļoti tēlainiem nosaukumiem, piemēram "Zelta mēness", "Baltais eņģelis" u.c.

Balto tēju nav ieteicams apliet ar verdošu ūdeni - tas mazinās tējas aromātu un vērtību. Ieteicams tēju apliet ar 70-80 grādus karstu ūdeni. Ja ļauj tējai ievilkties pārāk ilgi, tēja kļūst rūgta, kas nomāc tējas maigo garšu. Tāpat kā zaļo, balto tēju var apliet vairākkārt. Šī tēja satur daudz mazāk kofeīna nekā zaļā tēja, tādēļ balto tēju var droši dzert arī vakarā pirms gulētiešanas.

Komentāri (9)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu