Viegli pagatavojami, ātri izcepami, ar kanēli un ingveru – Ziemassvētkiem. Skaistākam skatam un pilnīgākai garšai tos pārklāj ar melno šokolādi. Tiem, kuriem negaršo melnā, – ar piena. Kad gatavi, uzglabā skārda kārbā istabas temperatūrā, kas ir vairāk vēsa nekā karsta. Valriekstus vari nomainīt ar lazdu riekstiem vai pekanriekstiem. Ņem vērā, ka šie ir vairāk sausa veida cepumi.
Kanēļa cepumi ar valriekstiem
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Sastāvdaļas:
- 110 g sviesta
- 60 ml zeltaina sīrupa (70 g)
- 100 g brūnā cukura
- 50 g mandeļu miltu
- 280 g kviešu miltu
- 2 tējk. kanēļa
- 1 tējk. ingvera
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 1/2 apelsīna miziņas, malki sarīvēta
- 100 g valriekstu rupjos gabalos
- 200 g melnās šokolādes
- apelsīna vai citrona miziņas cukurā
Rezultāts:
30 cepumi
Pagatavošana:
- Sakarsē krāsni 200 grādus karstu un izklāj paplāti ar cepamo papīru.
- Bļodā liec sviestu un cukuru un puto kādas 4 minūtes, līdz samaisījies. Pievieno olas un apelsīna miziņu un vēlreiz saputo. Ja izveidojas kunkuļaina masa, putojot pievieno 2 ēd.k. miltu.
- Tad pievieno kviešu un mandeļu miltus, kas samaisīti ar cepamo pulveri, kanēli, ingveru un šķipsniņu sāls. Iemaisi valriekstus.
- Uz pannas ar tējkaroti liec nelielus neregulāras formas cepumus un liec cepties krāsns vidējā nodalījumā 15 minūtes. Izņem ārā, atdzesē 5 minūtes, pārcel uz režģa un atdzesē pilnībā. Tas ir īpaši svarīgi, ja gribi pārklāt ar šokolādi.
- Ja pārklāsi ar šokolādi, tad rīkojies šādi.
- Katliņā ielej ūdeni apmēram 3 cm, uzvāri. Kad ūdens burbuļo, nogriez pavisam mazu liesmu, liec virsū bļodu, kas atbalstās uz katla maliņām un nesaskaras ar ūdeni, tikai ar tvaiku. Bļodā liec 2/3 šokolādes un kausē uz tvaika. Kad šokolāde labi pakususi, tad to apmaisi, pakausē vēl, līdz vairs nav neviena gabaliņa. Nogriez uguni, pievieno atlikušo 1/3 šokolādes, iemaisi un atstāj, lai pakūst kādu minūti. Apmaisi, lai viss izkūst. Kad tas izdarīts, ir laiks mērcēt cepumus.
- Ņem cepumu, pagriez ar augšu uz leju un mērc iekšā šokolādē. Lēnām apgriez otrādi un uzslidini uz paplātes, kur cepumi nožūs. Ja tas ir režģis, tad neko apakšā neklāj. Ja panna vai paplāte, tad uzklāj pirms tam cepamo papīru. Vari dekorēt, ar ko vēlies, bet šiem cepumiem patiešām ideāli piestāv cukurota apelsīna un citrona miziņas. Ļauj šokolādei sastingt un pasniedz. Ja nav daudz laika, liec ledusskapī, lai šokolāde sastingst.