Baltvīns – vasarai, sarkanvīns – ziemai. Vai tiešām?

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: PantherMedia/Scanpix

Iestājoties aukstākam laikam, pilnīgi saprotama rīcība ir nomainīt savu garderobi, automobilim riepas, ieziemot dārza mēbeles un grilu. Tāpat mēs baltvīna glāzi aizstājam ar sarkanvīna, bet vai vajag? Uzskatot, ka vīns nebūt nav tik sezonāls dzēriens, kā to stereotipiski pieņemts uzskatīt, «Rimi Gardēdis» un vīnzinis Mārcis Mitrevics skaidro, ka ir citi vērā ņemami vīna izvēles argumenti, protams, neaizmirstot vissvarīgāko - harmoniju vīna un ēdiena saderībā.

Kur un kā tiek dzerts vīns?

«Uz šo jautājumu biežāk saņemtā atbilde varētu būt – vīnu dzeram pie galda un no glāzēm. Protams, piekrītu, ka par labu vasarai un baltvīnam ir iespēja to baudīt piemājas dārzā. Bet tas nenozīmē, ka gada aukstajos mēnešos sarkanvīnam būtu automātiski jānomaina baltvīns, jo neesmu ievērojis, ka cilvēki rudens un ziemas sezonā pulcētos ārā, lai baudītu ēdienu un vīnu. Tāpēc apgalvojums - ja ārā auksti, jādzer sarkanvīns - nav gluži patiess. Visticamāk šajā sezonā galds maltītei tiek klāts iekštelpās. Ja tomēr svinat ārā, tad, manuprāt, visiederīgākais būs īpašais karstvīns,» teic Mārcis Mitrevics.

Gaisa temperatūra vīna baudīšanas brīdī

Baltvīns visbiežāk tiek dzerts, kad gaisa temperatūra ir siltāka, savukārt sarkanvīns, kad laiks kļuvis aukstāks. «Saskaņā ar statistikas datiem Latvijā visaugstākā vidējā gaisa temperatūra jūlijā ir bijusi 2010.gadā – 21.5 grādi. Ziniet, kāda ir temperatūra apsildītā telpā, kurā tiek klāts galds? Pieļauju, ka gandrīz tikpat jeb aptuveni 22 grādi. Līdz ar to āra gaisa temperatūra aukstajos mēnešos nav noteicošais vīna krāsas izvēles pamatojums.»

Kas ir mūsu ledusskapī?

Dabā dzīvnieki šajā laikā sāk uzbaroties visaukstākajiem mēnešiem, ēdot maksimāli sātīgāko, ko vien var atrast. Kādreiz tomātus varēja nopirkt tikai jūlijā un augustā, zemenes tikai jūnijā un jūlijā, sparģeļus tikai maijā un vēžus tikai mēnešos, kuru nosaukumā nav burts «r». Bet mūsdienās mums ir iespēja iegādāties visus mūsu iecienītākos produktus visa gada garumā, un mēs taču negribam mainīt savus ēšanas paradumus ziemā, bet gan izmantot iespēju šajā laikā iegādāties visus produktus, kas garšo. Kāpēc gan būtu jāmaina vīns? Tas ir tieši pakārtots ēdienam, kuru izvēlaties, nevis laika apstākļiem aiz loga. Vienalga – vai aiz loga redzat pavasara peļķes, sasvīdušus puikas bumbojamies, lapkriti, kupenas vai palmas okeāna krastā – harmonija meklējama ēdiena un vīna saderībā, tāpēc izvēlēties tikai sarkanvīnu nav īsta pamatojuma.

«Novēlu visiem, kas vēlas izbaudīt vīnu, – meklējiet burvību dažādībā un harmoniju ēdiena un dzēriena saderībā,» iesaka Rimi Gardēdis Mārcis Mitrevics.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu