Sākot jaunu izglītojošu rakstu sēriju «Izvēlies veselīgāko no neveselīgā!», aicinājām vairākus sabiedrībā pazīstamus cilvēkus pabeigt deviņus teikumus par veselīga dzīvesveida tēmu! Laiks multimāksliniekam, mūziķim Kasparam Bindemanim.
Bindemanis: ēdu veselīgi, jo vēlos dzīvot ilgi un ar baudu!
Lūgums pabeigt 9 veselīga dzīvesveida teikumus! :)
Es ēdu veselīgi, jo...
- Man gribas dzīvot ilgi.
- Man gribas dzīvot viegli un kvalitatīvi.
- Man gribas mūža nogali pavadīt, sērfojot un rakstot grāmatas,
nevis kakāt šīberī un līku muguru bubinot steberēt apkārt vecuma plānprātības uzburtā pasaulē.
Mana veselīgā dzīvesveida definīcija ir: «Bonito y tranquilito» (Smukiņi un mierīgiņi (spāņu val.)) jeb «Nice & Easy».
Mana veselīgā dzīvesveida galvenie stūrakmeņi: atvērta, pozitīva pasaules uztvere, kustības, ūdens, saule.
Mērenība it visā, izvairīšanās no stresa.
Pieci produkti/augļi/dārzeņi, kuri, manuprāt, ir visveselīgākie... veselīgu produktu ir bezgala daudz, minēšu sev ierastākos. Avokado, lēcas, kviešu zelmenis, kvinoja, ķiploki, pipari/paprika.
Lai izvairītos no E vielām produktos... nekādu īpaši oriģinālu paņēmienu man nav – cenšos sekot iepakojuma marķējumam,
iepirkties tirgū, konservētas lietas pirkt tikai galējas nepieciešamības gadījumā.
Visneveselīgākie produkti, kas atrodami lielveikala plauktos... mani allaž
pārņem šausmas, skatoties bērnu un pusaudžu iepirkumu grozos
veikalā rindā pirms manis – čipsi, gāzētie cukurūdeņi, sevišķi t.s. enerģijas dzērieni, sintētiskās konfektes, bulkas, baltmaize un, protams, alkohols (tas gan vairāk attiecas uz pieaugušajiem).
Kad man sagribas našķi, kas ir īpaši neveselīgs, es... mani īpaši nevelk uz neveselīgiem našķiem, jo mani pietiekami spēcīgi motivē manis uzstādītie mērķi. Vienīgais mans grēks ir popkorns šad un tad, taču es cenšos gatavojot to nepārsālīt.
Kopš ēdu veselīgi, kāds ir mans vislielākais atklājums... viss notiek daudz vieglāk.
Mana iemīļotākā ēdiena recepte.
Dārzeņu paelja 4 cilvēkiem
- 250 g olīveļļas (es gan izmantoju vīnogu vai kokosriekstu, jo olīveļļu nav ieteicams karsēt)
- 2 tomāti
- 400 g rīsu
- 300 g ziedkāpostu
- 200 g zaļo zirnīšu
- 1 baklažāns
- 1 neliels kabacis/cukini
- Jauno ķiploku buntīte
- 1 vidēja lieluma sīpols
- 2 artišoki
- 100 g cūku pupu
- 1 daiviņa ķiploka, sasmalcināta
- 1 ēdamkarote saldās paprikas
- Sāls pēc garšas
- Dārzeņu buljons vai ūdens
- Safrāns (pēc izvēles)
Pagatavošana
Dārzeņus sagriež apmēram 4 cm lielos gabalos.Tomātus sarīvē.
Sakarsētā eļļā liek smalki sakapātus sīpolus, kad tie kļūst mīksti, pievieno pārējos dārzeņus un, bieži apmaisot, cep uz ļoti mazas uguns apmēram 15 minūtes.
Tad pievieno rīvētos tomātus, cep vēl 5 minūtes.
Kad tas ir izdarīts, mēs pievienojam papriku un minūti vēlāk rīsus un, ja ir vēlēšanās, safrānu.
Karsē apmēram minūti, tad pievieno dārzeņu buljonu vai ūdeni, aptuveni divas reizes vairāk par rīsu apjomu, un sasmalcinātus ķiplokus. Vāra uz lielas uguns 15 līdz 20 minūtes.
Pasniedz ar alioli salsu.
N.B. Sastāvu var variēt, pievienojot sēnes, kukurūzu utt.
Alioli salsa
4 ķiploka daiviņas
200 ml olīveļļas
Šķipsniņa sāls
Ēdamkarote citronu sulas vai balzamiko
Ķiplokus samīca piestā kopā ar sāli, tad lēnām, nepārtraucot maisīšanu, pievieno eļļu un citronu sulu/balzamiko, līdz izveidojas viendabīga masa.