Cūkas cepetis ar krustnagliņām un sīrupu (4)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: Armands Meirāns, Četras sezonas

Kas gan ir Ziemassvētki bez cepeša? Bez tik liela, ko var dalīt visa ģimene. Bez tāda, kurā visus apmierina tas, ko viņi dabū uz sava šķīvja. Kāds – treknumiņu, kāds – tikai liesu. Cūkas šķiņķis ar krustnagliņām, tumšo sīrupu un daudz garšaugiem. Lai gardi svētki.

Sastāvdaļas:

  • 2 kg cūkas šķiņķa ar ādu
  • 10 timiāna zariņu
  • 6 rozmarīna zariņi
  • 6 ķiploka daivas, notīrītas
  • 30 ml tumšā cukurbiešu sīrupa*
  • 20 ml virgin olīveļļas
  • 1 ēd.k. rupjā jūras sāls
  • 1 1/2 tējk. svaigu rupju maltu melno piparu
  • 20 krustnagliņu

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 200 grādus karstu.
  2. Cūkgaļas ādā iegriez ar asu nazi kvadrātus. Griez tā, lai neiegrieztu gaļā, bet gan tikai ādā un tauku slānī. Tad cūkas gaļā kur ir bijusi kaula vieta, kas tagad ir vaļā, saliec ķiplokus, rozmarīnu un timiānu. Sasien ar pārtikas diegu, lai viss turas iekšā un klāt. Ķiplokus vari ielikt cūkgaļā, tajā iedurot nelielus caurumus.
  3. Liec gaļu cepeša pannā ar ādu uz augšu. Ādā griezuma vietās sadur krustnagliņas un visu nosmērē ar sīrupu. Ja sīrups ir pārāk stingrs, pirms tam to uzkarsē. Sānus nosmērē ar olīveļļu un visu apbārsti ar pipariem.
  4. Liec pannā un cep 30 minūtes. Tad samazini krāsns temperatūru uz 180 grādiem un cep 2 h 30 minūtes. Ja liekas, ka āda par ātru apbrūnē, uzliec tieši uz ādas daļas samitrinātu cepamo papīru.
  5. Izņem no krāsns, ļauj pastāvēt 10 minūtes un pasniedz sagrieztu šķēlēs.

Recepte: Signe Meirāne

Uz augšu