Stradiņa slimnīcā veikta unikāla operācija (105)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no LTV sižeta

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centrā veikta viena no sarežģītākajām operācijām pasaulē - endarterektomija no plaušu artērijas, kas prasa pilnīgu pacienta asinsrites apturēšanu uz 20 līdz 40 minūtēm. Stradiņa slimnīcas mediķi dāvājuši otru iespēju kādam jaunam vīrietim ar diagnozi - plaušu hipertenzija. Pasaulē līdz šim veiktas tikai aptuveni 5000 šādas operācijas, un kardiologs Andris Skride norāda - tas bija liels izaicinājums un risks, bet veiksme bija mediķu pusē.

Operācija tika veikta jaunam vīrietim, kuram 2008.gadā 28 gadu vecumā tika konstatēta smaga hroniska trombemboliskas ģenēzes pulmonāla hipertensija. Piecus gadus pacientu ārstēja ar medikamentiem ar mērķi samazināt plaušu hipertensiju un novērst tālākas trombu veidošanās iespējas, taču tas nesniedza cerēto efektu. Plaušu artērijas, kas savieno sirds labo kambari ar plaušām, bija pilnīgi nosprostotas. Elpas trūkuma dēļ pacientam bija ierobežota fiziskā aktivitāte un samazināta dzīves kvalitāte.

Pulmonālā endarterektomija tiek veikta dziļā hipotermijā, audu temperatūrai sasniedzot 19 grādus, pilnībā apturot asinsriti uz 20 līdz 40 minūtēm, kuru laikā no plaušu artērijām vaļējā ceļā tiek evakuēti trombi,

skaidro slimnīcas speciālisti. Šādas operācijas laikā liela nozīme ir kardioķirurgu, anesteziologu un perfuzionistu perfektai sadarbībai.

Pasaulē līdz šim veikts nedaudz vairāk kā 5000 šādu operāciju. «Pateicoties mūsu speciālistu zināšanām, turpmāk arī Latvijā pacientus ar smagu trombembolisku pulmonālu hipertensiju varēs glābt operācija. Plaušu trombembolija ir bieži sastopama diagnoze, un līdz pat 4% gadījumu attīstās arī izteikta pulmonāla hipertensija, tāpēc Latvijā šādas operācijas būtu jāveic vismaz 20 cilvēkiem gadā,» norāda slimnīcas pārstāvji.

Ārsts Andris Skride skaidro, ka pulmonālā endarterektomija ir vienīgā ārstēšanas metode, kas hroniskas trombemboliskas pulmonālas hipertensijas gadījumā glābj cilvēka dzīvību un atgriež viņu normālā dzīvē.

Unikālo operāciju īstenoja Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs Andrejs Ērglis, kardioķirurgi Pēteris Stradiņš un Mārtiņš Kalējs, anesteziologi Eva Strīķe un Dace Šorubalko, perfuzioniste Biruta Mozele, plaušu hipertensijas speciālists kardiologs Andris Skride sadarbībā ar Varšavas Kardioķirurģijas klīnikas profesoriem Andžeju Bīdermanu, Zbigņevu Jurašziski un anesteziologu Pjotru Szatkovski.

Patlaban pacients jūtas labi un gaida atveseļošanos.

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu