Tikai tie, kuri būs pamēģinājuši īsto turku kafiju, sapratīs', ko tās garša nozīmē. Lai gan tās pagatavošana nav sarežģīta, obligāts noteikums gan ir cezve vai inrika - maza tilpuma metāla trauks ar garu rokturi. Turku kafija nav paredzēta steidzamam darba dienas rītam, tā jābauda lēni.
Kā pagatavot turku kafiju: 4 soļi! (2)
Šis kafijas veids ir populārs Tuvajos Austrumos, Ziemeļāfrikā, Kaukāzā un Balkānos, kā arī citās valstīs, kurās dzīvo iebraucēji no šiem reģioniem.
1. Piepildiet 2/3 cezves ar aukstu ūdeni. Pievienojiet arī cukuru un tikai tad novietojiet metāla trauku uz sildierīces. Kafiju parasti vāra uz gāzes plīts, bet jācenšas to vārīt tā, lai kauss no apakšas netiktu ļoti intensīvi karsēts, jo kopējam vārīšanas laikam būtu jāilgst vismaz 5 minūtes.
2. Pievienojiet ūdenim smalka maluma kafiju. Turku kafijas pagatavošanai neizmanto rupja maluma kafiju! No visiem kafijas pagatavošanas veidiem vislabākais ir izmantot svaigi grauzdētas kafijas pupiņas, kas samaltas neilgi pirms vārīšanas. Sildiet, līdz ūdens sāk vārīties.
3. Noņemiet cezvi no sildvirsmas, kad ūdenī parādās putas. Kad putošana apstājas, novietojiet to vēlreiz uz uguns. Tas jādara 2 līdz 3 reizes.
4. Kārtīgi apmaisiet un ielejiet kafiju mazā tasītē. Baudiet!
Turku kafiju dzer palēnām, un to parasti pasniedz ar auksta ūdens glāzi.
Ūdens paredzēts mutes atsvaidzināšanai, lai labāk sajustu kafijas garšu pirms norīšanas.