/nginx/o/2018/07/16/10024449t1ha0eb.jpg)
Vai katru dienu uzturā lietojat veselīgu pārtiku? Kā jūs domājat, vai organisms ir piesārņots ar dažādu garšīgu, bet neveselīgu produktu atlikumiem? Un pats galvenais, kur šie pārtikas atlikumi nogulsnējas? Protams, aknās. Aknas ir mūsu organisma īpašais filtrs. Vairums organismam kaitīgo vielu un toksīnu uzkrājas tieši aknās.
Aknas ir dzīvības procesiem svarīgs orgāns, no kura pašsajūtas ir atkarīgs organisma kopējais tonuss un tā spēja pretoties vīrusiem un baktērijām. Ja jums ir veselas aknas, tad veseli un skaisti ir jūsu mati, āda un nagi. Aknas reti sāp, jo tajās ir pārāk maz nervu šūnu. Taču, ja nesāp, tas nenozīmē, ka var ne par ko neuztraukties, jo pārāk daudz mūsdienu uztura un apkārtējās vides negatīvo faktoru ietekmē mūsu veselību.
Aknas attīra organismu, bet kas attīrīs pašas aknas? Diezgan izplatīts ir teiciens «aknu attīrīšana», un tas izraisa nepatīkamas asociācijas, kaut gan viss nav nemaz tik ļauni. Veseliem cilvēkiem nav jālieto speciāli preparāti,
pietiek uzturam pievienot pareizos produktus, kuri no aknām izvada toksīnus un uzlabo to veselību.
Augļi
Augļus ir ieteicams lietot svaigā veidā. Vērtīgās šķiedrvielas, augļu spēja izskalot toksīnus un vitamīnu trieciendeva ir neaizstājami palīgi aknām un visam organismam. Visveselīgākie aknām ir āboli (attīra aknas), laims un citroni (stimulē aknu darbību), avokado (satur antioksidantu, kurš bloķē daudzu kancerogēno vielu darbību), greipfrūti (daudz C vitamīna un antioksidantu).
Dārzeņi
Svaigi dārzeņi uz aknām iedarbojas tāpat kā augļi. Aknu attīrīšanai vislabāk ir lietot burkānus un kāpostus (tajos ir daudz beta karotīna un flavonoīdu, kuri uzlabo kopējo aknu darbību), labi ir tomāti un gurķi (izskalo toksīnus), brokoļi un ziedkāposti (satur daudz glikozinolātu un sēra savienojumus, kuri palīdz atbrīvoties no kancerogēniem un toksīniem).
Eļļas
Aknām ideāla ir aukstā spieduma olīveļļa, pēc tam kukurūzas, tad linu eļļa, un tikai pēc tam saulespuķu eļļa. Variants drosmīgajiem – pāris karošu olīveļļas tukšā dūšā. Taču, lai uzlabotu aknu darbību, pietiek saprātīgi pievienot eļļu uzturam.
Graudaugi
Veseli graudi ir veselīgi ne tikai zarnu traktam. Kopējais metabolisma uzlabojums ar graudu palīdzību labvēlīgi ietekmē aknas. Šajā ziņā ideāli ir brūnie rīsi, auzu pārslas un klijas.
Rieksti
Rieksti tiek uzskatīti par smagu barību aknām. Izņēmums ir valrieksti. Lielā arginīna koncentrācija tajos palīdz ātri samazināt toksīnu daudzumu. Lai sniegtu palīdzību saindēšanās gadījumos, bieži lieto preparātu, kura sastāvā ir arginīns. Valriekstos šī aminoskābe ir tīrā veidā. Bez tam
valrieksti ir bagāti ar taukskābēm, kuras aknām ir nepieciešamas normālai darbībai.
Zaļumi un garšvielas
Aknām neaizstājami ir zaļie lapu dārzeņi. Rukola, spināti, cigoriņš lieliski neitralizē smago metālu savienojumus, kuri var uzkrāties aknās un bojāt aknu šūnas. Savienojumi, kuri ir zaļumos, regulē žults atplūšanu un kaitīgo vielu izvadīšanu. Ķiploks ir brīnumlīdzeklis aknām. Ķiploku sastāvā ir selēns un mikroelementi, kuri, kā apgalvo dietologi, aktīvi piedalās aknu attīrīšanā.
Zivis, gaļa un piena produkti
Produktus ar augstu olbaltumvielu saturu arī ir ieteicams iekļaut ikdienas uzturā, taču jāizvēlas ir uzmanīgi. Jūras veltēs un zivīs var būt paaugstināta dzīvsudraba koncentrācija, kas absolūti nav pieļaujams veselīgai aknu darbībai. Zivis, kurās ir zems dzīvsudraba līmenis, ir forele, menca, karpa, zandarts. Gaļas cienītājiem
labāk ir izvēlēties liesu diētisku gaļu – tītara un teļa gaļu.
No piena produktiem visveselīgākie aknām ir kefīrs un ne pārāk trekns biezpiens.
Saldumi
Vai tiešām aknām saldumi ir veselīgi? Jā, viens saldums ir neapšaubāmi vērtīgs – tas ir medus. Speciālisti iesaka medu lietot 2 – 3 reizes dienā pa vienai tējkarotei 30 – 40 minūtes pirms ēšanas. Glikoze, fruktoze un citi medus komponenti aktivizē žults izstrādi un atjauno bojātās aknu šūnas.