5 zelta soļi, kā aizmidzināt raudošu zīdaini (12)

TVNET
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

5 soļi ir kā dzimšanas dienas dāvana mazulim. Tie rada ne tikai baudu, bet arī neatvairāmu miera un rāmuma sajūtu. Ik reizi, kad zīdainis kļūst nemierīgs vai vēlaties viņu iemidzināt, veiciet 5 soļu darbības. Pārzinot 5 soļu tehniku, kas iedarbina mazuļa nomierināšanās refleksu, jūs jebkurā vietā un laikā varēsiet nomierināt raudošu bērnu un paātrināt miega iestāšanos. Ir pienācis laiks apvienot šīs zināšanas un palīdzēt mazulim katrā pirmo mēnešu attīstības stadijā.

Pirmais no 5 soļiem: tīšana autiņos – svētlaime

Mātes vēderā mazais dārgums mēnešiem ilgi turēts ciešā kamolā. Pēc piedzimšanas dzemdes sieniņu vairs nav un bērns pēkšņi var vicināt rokas kā vējdzirnavu spārnus un trāpīt sev pa seju tā, ka jāsāk raudāt… un jāmodina visi mājinieki. Tīšana autiņos ir nomierināšanās un miega stūrakmens, jo neļauj zīdainim atmosties no katra sīkuma. Daudziem mazuļiem tā neizraisa tūlītēju nomierināšanos, bet vismaz liek pārtraukt roku vicināšanu. Kad tīšanai autiņos pievienosiet vienu, divus vai trīs citus no 5 soļiem, pēkšņi ieslēgsies nomierināšanās reflekss, kas ļaus mazulim ieslīgt saldā miegā (tīšana autiņos palīdz arī gulēt ilgāk un drošāk). Sākumā daudzi mazuļi it kā pretojas ietīšanai. Tie cīnās, kliedz, un šķiet, ka viņiem tas nepatīk.

Daži svarīgi papildu ieteikumi veiksmīgai un drošai tīšanai autiņos.

  • Izmantojiet lielu četrstūra segu aptuveni 1,2 metrus pa diagonāli vai jau gatavu satītu autiņu.
  • Ietītam mazulim jāguļ tikai uz muguras!
  • Pārliecinieties, vai mazulim nav karsti. Bērna austiņām ir jābūt siltām, bet ne karstām un sarkanām, kakls nedrīkst būt sasvīdis, bērnam guļot miegā, galviņu neapklājiet, ja vien to nav ieteicis ārsts.
  • Ietiniet mazo tikai diendusas un nakts miega laikā, kā arī nervozēšanas brīžos, bet ne visas divdesmit četras stundas diennaktī!

Otrais no 5 soļiem: sānu un vēdera pozīcija, taču tikai nomodā!

Gulēšana uz muguras ir visdrošākā pozīcija miega laikā, bet vissliktākā mazuļa rosīšanās pārtraukšanai. Šī pozīcija liek mazulim justies
nedroši, it kā viņš kristu. Raudošiem mazuļiem gulēšana uz vēdera vai sāniem (veļoties virzienā uz vēderu) iedarbojas vislabāk. Otra labākā pozīcija ir gulēšana uz jūsu pleca.

Trešais no 5 soļiem: kušināšana – klusuma skaņa

Mazulim stingrs kušš-kuššššššššš ir miera skaņa. Var ššķist neticami, ka maigam zīdainim patīk štāds ass, skaļš troksnis. Mums tas noteikti nepatiktu. Atcerieties – skaņas, ko bērns dzird mātes vēderā, ir skaļākas par troksni, kādu rada ieslēgts putekļsūcējs! Tāpēc klusa telpa, kas mums šķiet nomierinoša, mazuli padara kašķīgu. Pēc dažām klusuma stundām viņi bieži sāk kliegt, it kā lūdzot: «Lūdzu, saceliet nelielu troksni!» Izpildīt šo lūgumu ir pavisam viegli. Pēc trīs līdz četriem mēnešiem nomierināšanās reflekss pakāpeniski pazudīs. Bet līdz tam laikam zīdainis apzināsies saistību starp balto troksni un miega baudu: «O, jā, es pazīstu šo skaņu... Tagad man būs jauks miegs...» Baltais troksnis neļauj dažādiem ārējiem traucēkļiem (skaļi vilcieni, aukstas istabas, garām braucošu automašīnu gaismas) un iekšējiem traucēkļiem (pulsējošas smaganas, gāzes vēderā, viegls izsalkums) pārtraukt mazuļa miegu. Tā pirmajā dzīves gadā un vēl ilgāk tiek novērsta pamošanās nakts vidū.

Ceturtais no 5 soļiem: šūpošana – aijā, žū-žū

Katru vakaru zombijiem līdzīgu vecāku bari kāpj mašīnās un braukā pa pilsētu, tīši iebraukdami vai katrā bedrē, cerībā iemidzināt savu mazuli. Kustība ir vienīgā, kas dara šos bērnus mierīgus. Jums, visticamāk, patīk gulēt nekustīgā gultā, bet mazulim tas šķiet dīvaini un pretdabiski. 10 – 20% zīdaiņu ir tik izteikti kustību mīļotāji, ka miera stāvoklis tiem ir pilnīgi neizturams.

Piektais no 5 soļiem: zīšana – saldais brīdis
Zīšana ir piektais no 5 soļiem, taču nebūt ne mazsvarīgākais. Daudzos gadījumos paņemt mazuli rokās un piedāvāt viņam pienu, iespējams, būs pirmais no 5 soļiem. Zīšana un salds, silts piens ne tikai paēdina mazuli un dara to laimīgu, šis process viņa smadzenēs vairo endorfīnus (ķermeņa dabisko opiju), nodrošina miegu izraisošā triptofāna plūsmu un, protams, iedarbina nomierināšanās refleksu. Kāds prieks!

Materiāls ņemts no grāmatas «Vislaimīgākā mazuļa ceļvedis lieliskam miegam» (izdevniecība «White Book»), kuru sarakstījis viens no pasaules vadošajiem bērnu audzināšanas speciālistiem - Hārvijs Karps (Harvey Karp), ārsts pediatrs ar trīsdesmit gadu pieredzi. Grāmatā tiek piedāvātas mūsdienīgas un inovatīvas idejas, kā veidot mazuļa dienas režīmu, lai mazinātu diendusu un uzlabotu nakts miegu jau pirmajās dzīves nedēļās, un kā nakts raudāšanu pārvērst ilgstošā, spirdzinošā miegā. Tiek sniegti vērtīgi ieteikumi, kā samazināt zīdaiņa pēkšņas nāves sindroma un pēcdzemdību depresijas risku, kā atradināt bērnu no knupīša un kā piedabūt nevaldāmu divgadnieku jūs uzklausīt un rosināt viņā vēlmi sadarboties. Ja esat zīdaiņa vai maza bērna vecāki, šī grāmata būs neatsverams palīgs dzīves grūtākajos brīžos!

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu