Šodienas redaktors:
Artūrs Guds
Iesūti ziņu!

Veselīgas darbdienas vakariņas (2)

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto
Foto: www.flickr.com

Pēc nogurdinošas dienas stāvēt pie plīts nemaz negribas. Tomēr jāēd ir, ģimene jāpabaro, tāpēc bieži vien talkā nāk pusfabrikāti un gatavā pārtika.

Šādi apēdam pārāk daudz sāls, cukura, tauku un lieko kaloriju, bet neuzņemam šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas, antioksidantus un citas veselībai vajadzīgas vielas. Pelmeņiem, ja vien tie nav pašu gatavoti, zivju pirkstiņiem, konserviem, ātri pagatavojamām zupām un biezputrām, arī gatavajiem salātiem un gaļas izstrādājumiem nevajadzētu būt bieži uz jūsu galda, tā vietā jāēd svaigi pagatavots ēdiens no dārzeņiem, graudaugiem, gaļas, zivīm, piena produktiem.

Dārzeņus, sīpolus, burkānus, kāļu un ķirbju gabaliņus var viegli apcept uz pannas, var pievienot vārītiem rīsiem, griķiem, kuskusam, arī makaroniem.

Mērces konsistenci var iegūt, pievienojot tomātus savā sulā, saldo krējumu, svaigo sieru, liesākā variantā pienu.

Ātri pagatavojami ir kuskusa jeb cieto kviešu putraimi, kas tikai jāuzbriedina karstā ūdenī. Zirņi un pupas vārās ilgi, bet sarkanās un oranžās lēcas var pagatavot vien pāris minūtēs.

Ja vēlaties gaļu, tad visātrāk var pagatavot malto, tikai jāpērk kvalitatīva, nevis kotlešu masas, kuras sastāvā ir pārtikas piedevas un sāls. Vislabāk, protams, samalt pašam. Brīvdienās varat gatavot cepeti, izcept kotletes vai citus iemīļotus gaļas ēdienus un

ielikt ledusskapī, lai darbdienā uzsildītu vai pagatavotu sviestmaizi.

Ieteicams gatavot cepeškrāsnī, tad ēdiens iznāk veselīgāks un neprasa daudz laika, tikai jāsaliek vajadzīgie produkti. Šādi var gatavot dažādus sacepumus no dārzeņiem, gaļas un, piemēram, iepriekšējās dienas rīsiem vai makaroniem.

Jācenšas ēst sezonai atbilstošus dārzeņus un augļus. Šobrīd labi salāti būs no skābētiem kāpostiem, kurus var papildināt ar eļļu vai krējumu, tie satur daudz šķiedrvielu un C vitamīnu.

Receptes

Šampinjonu sacepums ar ziedkāpostiem 4 personām

Vajadzēs: 1 ziedkāpostu, 300 g šampinjonu, 150 g siera, 100 ml saldā krējuma, 1 tējk. karija, nedaudz pētersīļu, nedaudz diļļu, sāli, piparus, augu eļļu.

Kā pagatavot: ziedkāpostus sadala ziedkopās, dažas minūtes vāra sālsūdenī. Lielās sēnes pārgriež, mazās veselas liek pie kāpostiem katliņā un turpina vārīt vēl dažas minūtes. Ūdeni nokāš, ziedkāpostus un sēnes liek ietaukotā veidnē. Pārkaisa ar zaļumiem, sāli un pipariem, pārlej eļļu. Sieru sarīvē un uzber produktiem veidnē. Saldo krējumu sajauc ar kariju, sāli un pipariem, pārlej produktiem. Liek cepties līdz 220 grādiem sakarsētā krāsnī apmēram 15 minūtes.

Lēcu zupa 4 – 6 porcijas

Vajadzēs: 2 daiviņas ķiploka, ap 2 cm ingvera gabaliņu, ½ sarkanās čili pāksts, 2 ēd.k. olīveļļas, 200 g lēcu (ieteicamas sarkanās, kuras jāvāra tikai dažas minūtes), 800 ml kārbu konservētu tomātu savā sulā, 500 ml dārzeņu buljona, skābu krējumu pasniegšanai.

Kā pagatavot: sīki sakapā ķiploku, ingveru un čili (ja ēdienu negrib ļoti asu, labāk izņemt sēklas). Katliņā sakarsē eļļu un apcep garšaugus. Nedrīkst ļaut ķiplokam apbrūnēt. Pieliek lēcas un nedaudz pakarsē, pielej tomātus savā sulā un buljonu. Ja tomāti ir veseli, tie jāsaspaida. Zupu vāra apmēram 20 minūtes, līdz lēcas gatavas. Pasniedz ar skābu krējumu.

Karstie kuskusa salāti ar malto gaļu

Vajadzēs: 100 g kuskusa, gurķi, tomātu, sīpolu, 100 g maltas liellopa gaļas, zaļumus, 1 ēdk. citrona sulas, sāli, cukuru, piparus, 3 ēd.k. eļļas.

Kā pagatavot: uzvāra 150 ml ūdens, pievieno sāli, ēdamkaroti eļļas, maisot ieber kuskusu un ļauj dažas minūtes uzbriest. Sagriež sīpolu, gurķi, tomātu un zaļumus. Pagatavo mērci no eļļas, citrona sulas, sāls, cukura un pipariem. Kuskusu uzirdina, pievieno sagrieztos dārzeņus un mērci. Malto gaļu apcep un pasautē, līdz tā gatava, pievieno sāli un piparus. Gaļu pievieno salātiem.

Komentāri (2)
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu